
1 Ekim’de göreve başlayan Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva, küresel ekonomiye dair ilk değerlendirmesini yaptı. IMF-Dünya Bankası Yıllık Toplantıları öncesinde Washington’da konuşan Georgieva, ABD ile Çin arasında başlayan ve küresel boyutta hissedilen ticaret anlaşmazlıklarına değindi. Yeni IMF Başkanı, artan ticaret ihtilaflarının küresel ekonomiyi senkronize yavaşlamaya sürüklediğini belirtti.
Ticaret savaşlarının sonunda bir kazanan olmayacağını söyleyen Georgieva, bu konunun küresel ekonomi üzerinde yarattığı olumsuz etkilere değindi.IMF Başkanı artan ticaret ihtilaflarının 2020 yılında küresel ekonomide yaklaşık 700 milyar dolarlık azalmaya ya da gayrisafi yurt içi hasılanın %0,8’inin kaybedilmesine sebep olabileceğini söyledi.
Bu rakamın İsviçre ekonomisinin büyüklüğüne denk geldiğini belirten Georgieva, genel olarak ülkelerin ekonomisinin 2019 yılında %90 daha yavaş büyüdüğüne dikkat çekti. Bu nedenle dünya ekonomisinin ticaret savaşları nedeniyle “senkronize yavaşlama” ile karşı karşıya olduğunu vurguladı.
Son yaptıkları analizler kapsamında temerrüt riski altında olan özel sektör borç stokunun 19 trilyon dolara yükselebileceğini öngördü. Bu miktarın ise finansal kriz döneminden bu yana kaydedilen en yüksek seviye olduğunu sözlerine ekledi.
1 Ekim’de göreve başlayan başkanı Georgieva sürdürülebilir küresel ticaret için hep birlikte çalışma çağrısı yaptı.Şu anda birçok gelişmiş ülke ekonomisinin faiz oranlarını çok düşürdüğünü veya negatif faiz uyguladığını söyleyen Georgieva, bu durumun merkez bankalarının hareket alanını sınırladığını aktardı.
Faizlerin düşük olması sebebiyle yatırımcıların bu pazarlara daha yüksek getiri sağladığını, bunun da birçok ekonomide ani sermaye çıkışlarına yol açtığını açıkladı. Devletlere küresel ticaretin sürdürülebilir bir şekilde olması için birlikte çağrısı çalışma çağrısı yapan Georgieva, fikri mülkiyet hakları ve teknoloji transferi gibi ticaret konularına öncelik verilmesi gerektiğine dikkat çekti.