
Covid-19 vaka sayısı dünya genelinde 20 milyon 258 bine ulaştı. Bunun 5 milyon 251 binle en büyük kısmı Amerika Birleşik Devletleri’nde bulunuyor. Pandeminin en çok etkilediği ABD’de salgının başından bu yana 166 bin kişi hayatını kaybetti.
Ekonomisinin ayakta tutmak ve salgından en çok etkilenen kesime destek olmak için sayısız teşviki devreye sokan ABD’nin, çok daha fazlasını yapması gerektiği konusunda birçok otorite hemfikir.
Birçok FED yetkilisi daha fazla mali desteğin şart olduğunu söylerken, benzer bir yorum Uluslararası Para Fonu’nun (IMF), son yayımladığı raporda da geldi.
IMF İcra Kurulu ABD ekonomisine ilişkin hazırladığı madde 4 istişaresini yayımladı.The IMF Executive Board concluded today the 2020 Article IV consultation with the #UnitedStates. Read the report: https://t.co/wTV92RK59D pic.twitter.com/pod9FptHry
— IMF (@IMFNews) August 10, 2020
Yapılan açıklamada yeni tip koronavirüs salgınının ABD ekonomisine benzeri görülmemiş bir şok yarattığı söylendi. Yaşanan krizinin hayatı hiç beklenmedik şekilde raydan çıkardığı, halkın sağlığını korumak için Mart ayında ülke ekonomisinin geniş tabanlı bir şekilde kapatıldığı hatırlatıldı.
Bu süreçte 15 milyondan fazla Amerikalının işini kaybettiği ve geleceğe dair kaygıların arttığı ifade edildi. Söz konusu tablonun iyileştirilmesi için ABD Merkez Bankası’nın daha açık sözlü yönlendirme ve genişletilmiş varlık alımları olmak üzere çok daha fazla eylem planını devreye sokması gerektiği belirtildi.
IMF, ABD ekonomisinin 2020’de %6,6 oranında küçülmesini, gelecek yıl ise %3,9 büyümeye geçmesini bekliyor. Yapılan açıklamada merkezi bütçe açığının gayrisafi yurt içi hasılaya oranının %16’lara çıkacağı öngörüldü.
Yıl sonuna kadar federal borcun GSYİH’nin %100’üne yaklaşmasının tahmin edildiği aktarıldı. FED’in kriz döneminde hızlı kararlar alarak zamanında müdahale ettiği hatırlatılan açıklamada, uzun bir süre istihdam ve enflasyonun hedeflerin çok uzağında kalacağı söylendi.
FED ekonomistlerine göre ortalama enflasyon hedeflemesi fiyat artışlarındaki durgunluk ve düşük faiz ortamında etkin bir araç olabilir.
San Francisco FED ekonomistlerinden Renuka Diwan, Sylvain Leduc ve Thomas Mertens, geçen yıl ortalama enflasyonun çerçeve gözden geçirme olarak incelenen seçeneklerden biri olduğunu söyledi. FED’in mevcut enflasyon hedefi %2. Banka fiyatların yükselmesini sağlayabilmek için faizleri düşük tutma yoluna gitti.
Yapılan değerlendirmeye göre enflasyonun hedeflenen seviyede olduğu dönemde fiyat artışları çok düşük ise bu kez FED bu durumu düzeltmek için enflasyonun yükselmesine izin verebilir.
Ekonomistlerin yorumunda “Ortalama enflasyon hedeflemesi çerçevesi, enflasyon ve üretimde aşağı yönlü baskıları hafifletebilir ve böylece enflasyon beklentilerini hedefe yakın ya da hedef seviyede çıpalayabilir.” ifadesine yer verildi.
Gelecekte enflasyon vaatlerinin daha güvenilir olabileceği söylenen açıklamada mevcut politikasının sözlü yönlendirmeye benzediği fakat enflasyonun hedefi aşması halinde bunun daha sistematik bir şekilde yapılabileceği bildirildi.