
Koronovirüs salgını tüm dünyada 3,34 milyon insanı enfekte ederken, IMF gibi uluslararası kuruluşlar ekonomik zorluk çeken ülkelere finansman destekleri sağlıyor.
Kısa süre önce küresel güvenlik ağını daha da güçlendirmek adına Kısa Vadeli Likidite Hattı’nı duyuran IMF, yeni finansman desteğinin kısa vadeli ödemeler dengesi desteğine ihtiyaç duyan üye ülkeler için oldukça önemli olduğunu vurgulamıştı.
Yeni duyurusunda ise kurum, şu ana kadar 100’den fazla ülkeden gelen eşi görülmemiş sayıda acil finansman çağrısına yanıt verdiğini bildirdi.The IMF is responding to an unprecedented number of calls for emergency financing from 100+ countries so far. Please see the #COVID19 Emergency Financial Assistance tracker where you can find all approved emergency financing. https://t.co/AjiYkrqKOt pic.twitter.com/urIqCWEbNl
— IMF (@IMFNews) May 1, 2020
Onaylanmış tüm acil durum finansmanlarının bulunduğu listeye bakıldığında IMF Yönetim Kurulu’nun Hızlı Kredi Kolaylığı (RCF) ve Hızlı Finansman Aracı (RFI) altında kabul ettiği finansmanların yanında mevcut finansman düzenlemelerindeki artırmaların yer aldığı görülüyor. Felaket Muhafaza ve Yardımlaşma Fonu (CCRT) tarafından finanse edilen borç yardımlarına da yer verildiği bildiriliyor.
Acil finansman ve borç yardımı alan ülkelerin haritasında, hangi ülkelere hangi program altında ne kadar destek verildiğini gösteren bilgiler bulunuyor.
Toplam acil finansman 11,421.55 milyon SDR (15,613.93 milyon dolar) olarak belirtilirken Maldivler’e 28,9 milyon dolar, Samoa’ya 22,03 milyon dolar RCF yardımı yapılmış. Avrupa’da onaylanan acil finansmanlar arasında ise Arnavutluk, Bosna Hersek, Kosova, Moldova, Kuzey Makedonya var.
Bu ülkelere sağlanan toplam finansman tutarı ise 1 milyar 19 milyon dolar. Orta Doğu ve Orta Asya ülkeleri arasında 220 milyon dolarlık yardım açıklanan Afganistan, Kırgızistan, Gürcistan, Moritanya, Pakistan ve Tunus var.
Söz konusu 6 ülkeye yapılan toplam acil finansman yardımı 2 milyar 977 milyon dolar olarak karşımıza çıkıyor.
Sahra Altı Afrika ülkelerine gelindiğindeyse epey uzun bir listenin olduğu görülüyor.
Burkina Faso, Cape Verde, Orta Afrika Cumhuriyeti, Çad, Komorlar, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Fildişi Sahili, Etiyopya, Gabon, Gambiya, Gana, Madagaskar, Mali, Malavi, Mozambik, Nijer, Nijerya, Ruanda, São Tomé ve Príncipe, Senegal, Togo olmak üzere bir dizi ülkeye toplamda 8 milyar 82 milyon dolar yardım sağlanmış.
Batı yarımkürede finansman yardımı yapılan ülkeler arasında ise Bolivya, Kosta Rika, Dominika, Dominik Cumhuriyeti, Ekvador, El Salvador, Grenada, Haiti, Panama, Paraguay, Saint Lucia var. Bu ülkelerin toplam yardımı ise 3 milyar 483 milyon dolar.
Son olarak Felaket Muhafaza ve Yardımlaşma Fonu’ndan (CCRT) gelen borç yardımlarına yer verilmiş. 2015 yılında kurulan CCRT kaynaklı borç yardımları toplamda 25 ülkeye 227 milyon dolar olarak yapılmış.