Paratic Piyasalar Mobil Uygulama Icon
Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive
İNDİR

İmalat PMI Eylül’de 17 Aydır Süren Yavaşlamanın Sona Ermesiyle 50’ye Yükseldi

Eylül ayında Türkiye’nin imalat PMI 50’ye, İstanbul’un ise 51,9 seviyesine yükseldi.
İmalat PMI Eylül’de 17 Aydır Süren Yavaşlamanın Sona Ermesiyle 50’ye Yükseldi
Son Güncelleme: 
Yorum

İstanbul Sanayi Odası (İSO) 2019 Eylül dönemine ilişkin Türkiye’nin imalat PMI (satın alma yöneticileri endeksi) sonuçlarını açıkladı. İmalat sektöründe gerçekleşen gelişmeleri gösteren rapora göre Ağustos ayında 48 seviyesinde gelen imalat PMI, Eylül’de 50’ye yükseldi.

İSO verilerine göre imalat sektörünün faaliyet koşullarında 17 aydır devam eden yavaşlama eğilimi sona erdi.

İSO İmalat PMIEkonomik büyümenin öncü göstergelerinden biri olan ve imalat sanayi performansında en güvenilir bilgileri veren İSO imalat PMI açıklandı. Buna göre sektördeki yavaşlamanın durması, yeni siparişlerin artışa geçmesi, üretimin istikrar kazanması ve istihdamın artış göstermesi ile imalat PMI 50 değerini aldı.

Faaliyet koşullarında ılımlı güçlenmeyi gösteren söz konusu veriler 2018 yılının Temmuz ayından bu yana ilk defa iyileşmeye yöneldi. Türkiye imalat Ağustos ayında 48 seviyesinde gerçekleşmişti. Eylül ayında yeni siparişler son bir buçuk yıldır ilk defa arttı. Yeni siparişlerde artış olması bazı firmaları yılın üçüncü çeyreğinde üretimi artırmaya teşvik ederken bir taraftan da zorlu ekonomik koşulların devam ettiğini düşünen katılımcılar bulundu.

İstihdam son 14 aydır ilk defa artıya yöneldi. Fakat diğer verilerde olduğu gibi bunda da çok sınırlı düzeyde artış gerçekleşti. Girdi maliyetleri enflasyonu Eylül ayında son üç yılın en düşük seviyesine gerilerken Türk Lirasındaki zayıflık maliyetleri artmaya devam etti.

İstanbul imalat PMI Eylül’de 51,9’a yükselerek, kritik değer olan 50,0’nin üzerinde gerçekleşti.

Alınan SiparişlerSektörde talebin artması, faaliyet koşullarının iyileşmesi, yeni siparişlerin üst üste ikinci ay artış göstermesi ile İstanbul imalat PMI da yükseliş gerçekleşti. Yeni siparişlerdeki artışın etkisiyle üretim son üç ayda ikinci kez artış gösterdi. Üretimde artış olması imalatçıları hem istihdamda hem de satın alma faaliyetlerinde artış yapmaya yöneltti.

Öyle ki istihdam yaratma 2018 yılının Mart ayından bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Girdi alımları son 15 aydır ilk defa artış gösterirken, maliyet enflasyonundaki gerileme nihai ürün fiyatlarının düşürülmesini sağladı. Markit Direktör Yardımcısı Andrew Harker, üretimin tekrar istikrar kazandığını ve bu sayede istihdamda artış olduğunu söyledi.

Eğer bu şekilde devam ederse, 2019 yılının son çeyreğinde büyümenin güçleneceğini yorumladı. Öte yandan zorlu piyasa koşullarının devam etmesiyle, imalatçıların stoklarını artırma konusunda isteksiz kaldığı aktarıldı. Bunun bir sonucu olarak da Eylül ayında satın alma faaliyetleri, nihai ürün ve girdi stoklarında düşüş kaydedildi.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Grafik Aklında yatırım fikri varsa harekete geç!
GCM Yatırım - Ödüllü ve Lisanslı Yatırım Kuruluşu
Sponsorlu