Paratic Piyasalar Mobil Uygulama Icon
Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive
İNDİR

İki Katına Çıkan Euro Tedariki Venezuela’ya Türkiye ve Rusya’dan Gelmiş Olabilir

Venezuela'daki bankalarda iki katına çıkan Euro tedarikinin, Türkiye ve Rusya'dan gelmiş olabileceği iddia ediliyor.
İki Katına Çıkan Euro Tedariki Venezuela’ya Türkiye ve Rusya’dan Gelmiş Olabilir
Son Güncelleme: 
Yorum

Venezuela’nın merkez bankası, hiperenflasyon nedeniyle yerel bankalara sağladığı nakit tutarını iki katına çıkarttı. ABD yaptırımları nedeniyle de Avrupa para biriminin kullanımında büyük bir artış yaşandı. Bu bilgiler, merkez bankası faaliyetlerine aşina olan dört kaynaktan geldi.

Euro cinsinden yapılan ödemeler, banka Şubat ayında mali kuruluşlara dağıtmaya başladığından bu yana Venezuela’da daha yaygın hale geldi. Washington ise bu sırada Devlet Başkanı Nicolas Maduro’yu zorlamak için yaptırımlarını yoğunlaştırmıştı.

Bankalar, amortismana tabi tutulan ve kıt olan yerel bolivar para birimi üzerindeki baskıyı hafifleterek, ithalat veya çalışan ikramiye ödemesi için parayı yerel şirketlere dağıtıyor.

Kaynaklar, Ekim ayı ortasında, para otoritesinin her hafta yaklaşık 1 milyon Euro’yu, ülkenin ana özel bankalarına ve yaklaşık 500.000 Euro’yu küçük bankalara vermeye başladığını söyledi. Bu şartlar altında Euro’nun, aylar içinde 59 milyon dolara eşdeğer olan dolaşımdaki bolivarların değerini aşabileceği ifade ediliyor.

Petrol ve Altın Gelirleri

Petrol ve Altın Gelirleri2018 ortasına kadar döviz kullanmak yasa dışı olsa da sürekli olarak artan bolivar fiyatlarına karşı korumak için sık sık Euro ve dolar tutabilecek Venezuelalılar, bunları yiyeceklerden araba parçalarına ve hatta kilise koleksiyonlarına kadar günlük işlemlerde kullanıyorlar.

Maduro’ya yakın kaynaklardan üçüne göre ülkede Euro dağılımının artma nedeni; OPEC uluslarının, ülkeden ham petrol ve altın için dolar yerine Euro kullanmasıdır. Anonimlik koşuluyla konuşan iktidar partisine bağlı kaynak, “Şimdi petrolden ziyade altından daha fazla Euro geliyor,” dedi.

Bazı yabancı kuruluşlar, 22 Mart’ta Washington’dan sonra Venezuela’nın mali sistemi ile ilgilenmek konusunda isteksiz davrandılar. Merkez bankası ve devlet kalkınma bankası Bandes de dahil olmak üzere Venezuela devlet bankalarını onayladılar.

Ağustos ayında ABD Hazinesi Maduro’nun hükümetine maddi yardım sağlamaya karar verdiği herhangi bir varlığı onaylayabileceğini söyledi. Venezuela’da Euro kullanımı, bu yıl devlet petrol şirketi PDVSA’nın yaptırımlar arasında ABD mali sistemini önlemek için bir strateji olan ham sevkiyatlar için ödeme faturalarını almaya başladıktan sonra yükseldi.

Merkez bankasının dağıtımı dışında da Euro’nun dolaşıma girdiği biliniyor. Çünkü PDVSA ve devlet kurumları bunları müteahhit ve tedarikçilere ödeme yapmak için kullanıyor.

Rusya ve Türkiye’den mi Geldi?

Rusya ve Türkiye'den mi Geldi?Merkez bankasının Euro’nun kanıtı belirsiz olsa da Import Genius tarafından derlenen gümrük verileri, Rusya’nın Gazprombank’ın Ocak ayında Venezuela Bandes’e nakit para taşıyan iki uçak gönderisi olduğunu gösteriyor. Bunlardan biri, 100 milyon Euro, diğeri ise 50 milyon dolar büyüklüğündedir.

Import Genius yaptığı açıklamada, bilgilerin dünyadaki gümrük acenteleri tarafından işlenen ticari verileri doğru şekilde yansıttığını söyledi. Gazprombank, Reuters’a verdiği demeçte, 22 Mart’tan itibaren Bandes ile olan tüm işlemleri durdurduğunu söyledi ve “Gazprombank kesinlikle hukukun üstünlüğüne bağlı kalıyor ve uygun kural ve düzenlemelere uyuyor,” dedi.

Ne Venezuela devlet bankası ne de Bilgi Bakanlığı konuyla ilgili Reuters yorum taleplerine cevap vermedi. Moskova, Washington’ın yaptırımlarını ABD’nin ticari çıkarlarına haksız bir destek sağlama çabası olarak eleştirdi.

Danışmanlık şirketi Ecoanalitica, Ekim ayında perakende satış işlemlerinin yüzde 53,8’inin bolivarın bu yıl yüzde 90’dan fazla değer kaybetmesi nedeniyle döviz cinsinden yapıldığını bildirdi.

Merkez bankası, Ecoanalitica’nun bulguları hakkında yorum yapmazken, muhalif milletvekili Carlos Paparoni, çoğu Türkiye’ye ve Birleşik Arap Emirlikleri’ne gönderilen altın ihracatının bir sonucu olarak Euro’ların ekonomiye Türkiye ile Rusya’dan uçakla girdiğini söyledi.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Grafik Aklında yatırım fikri varsa harekete geç!
GCM Yatırım - Ödüllü ve Lisanslı Yatırım Kuruluşu
Sponsorlu