Paratic Piyasalar Mobil Uygulama Icon
Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive
İNDİR

İhracat İklimi Endeksi 2021 Ocak’ta 49,9 ile Eşiğin Hemen Altında Kaldı

İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından Ocak ayı Türkiye İhracat İklimi Endeksi verileri açıklandı.
İhracat İklimi Endeksi 2021 Ocak’ta 49,9 ile Eşiğin Hemen Altında Kaldı
Son Güncelleme: 
Yorum

İSO, 2021’in Ocak ayına ilişkin Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi verilerini açıkladı. Bir önceki ay olan Aralık’ta 50,5 ile eşik değerin üzerinde kaydedilen endeks, Ocak’ta yeniden bunun altında kaldı.

Yılın ilk ayında İSO Türkiye ihracat iklim endeksi verileri, bir önceki ay olan Aralık verilerine kıyasla daha kötüye işaret etti.
Türkiye İmalat Sektör Endeksi Ocak'ta 49,9 Geldi
Görsel Kaynak: İSO

50,0 değerinin altında gelmesine rağmen bu seviyeye yakın kaydedilen endeks, ihracat talep koşullarında büyük bir değişim olmadığını gözler önüne serdi. Salgına yönelik gelişmelerin ülkeler arası ticari ilişkileri etkileme payının yanı sıra ABD ekonomisindeki toparlanma beklentileri de rapor sonucunda etkili oldu.

Yayımlanan raporda, ABD’de ekonomik faaliyetlerin güçlü bir şekilde artarak toparlanma eğilimine girdiği, imalat sanayi üretiminin Hollanda’da kayda değer düzeyde arttığı ve Birleşik Krallık’ta ise üretimin düştüğüne dikkat çekildi. Ayrıca Almanya’da sınırlı bir büyüme gözlenirken, PMI endeksi takip edilen ülkeler arasında ekonomik aktivitedeki en fazla artış Suudi Arabistan’daydı.

Avrupa ülkelerinde zorunlu kısıtlamaların yol açtığı ekonomik durgunluğun ABD ve Hollanda gibi ülke pazarlarında gözle görülen iyileşmeler sayesinde dengelendiği belirtildi. Özellikle Türk imalat sektörünün en büyük ihracat pazarlarından biri olan ABD’de ekonomik faaliyetlerin toparlanması veriler açısından önem taşıdı.

Ülkelere göre PMI üretim endeksi verilerini gösteren aşağıdaki tablo, Mısır ve Lübnan’ın daralma bölgesinde kaldığını gösterdi.
Ülkelere Göre PMI Üretim Endeks Verileri
Görsel Kaynak: İSO

Türk imalat sanayi ihracat pazarının yaklaşık %2’sini oluşturan Suudi Arabistan’ın kaydettiği yüksek büyüme, ülkede petrol dışı ekonomik aktivitenin son 15 ay içindeki en güçlü yükselişini kaydettiğini gösterdi. Bunun yanında Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar da üretim faaliyetlerini artırmayı başaran ülkeler arasında yer aldı.

Aralık ayı verilerinde Suudi Arabistan 2019 yılından bu yana en yüksek üretim artışını gerçekleştiren ülke olurken, Ocak verilerinde onun yerini Rusya aldı. Öyle ki Rusya’da ekonomik faaliyetler son 4 ay içinde ilk kez büyüme kaydetti. Brezilya ise 2020’nin Temmuz ayından bu yana ilk kez daraldı.

İSO tarafından bugün açıklanan verileri yorumlayan IHS Markit Ekonomi Direktörü Andrew Harker, önemli noktalara dikkat çekti.

Andrew Harker İSO Veri YorumuAşı çalışmalarından umutlu olduğunu ve bunun etkilerinin talebe yansıyacağını ifade eden Harker, dünya genelindeki pek çok ülke kısıtlamalardan etkilenirken bunun talepteki payının da azımsanamayacak derecede olduğunu ifade etti.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Grafik Aklında yatırım fikri varsa harekete geç!
GCM Yatırım - Ödüllü ve Lisanslı Yatırım Kuruluşu
Sponsorlu