
IEA Enerji Piyasaları ve Güvenliği Direktörü Keisuke Sadamori, zayıf talep artışının ortasında gerçekleşen üretim artışı nedeniyle petrol piyasalarının 2020’de arz fazlası ile karşılaşmasının beklendiğini söyledi.
Singapur Uluslararası Enerji Haftası’nda konuşan Sadamori; “Genel olarak, 2020’de yeterli oranda tedarik edilmiş bir pazar görmeye devam edeceğiz” dedi.
Başka şeyler değişmediği, çok güçlü bir talep artışı olmadığı sürece piyasanın muhtemelen ihtiyaç fazlası göreceğinin üzerini çizdi.Paris merkezli ajans son aylık raporunda 2019 ve 2020 yılları için petrol talebindeki büyümeyi günde 100 bin varil kadar düşürmüştü. Petrol talebinin 2020’de günde 1.2 milyon varille hala sağlam olmasının beklendiği de aktarılmıştı. Sadamori, ABD-Çin ticaret anlaşmazlığı ve Brexit’i çevreleyen gelişmeler gibi küresel makroekonomik endişelerin, petrol piyasası görünümünü bulanıklaştıran konular olduğunu söyledi.
Bununla birlikte bu yıl petrol tedariki, başta ABD üretim artışının etkisiyle OPEC dışı üyelerle artırılmıştı. Sadamori bu noktada Brezilya ve Norveç’in gelecek yıl daha fazla petrol üreteceğini ekledi. Ünlü yatırımcı Mark Mobius da Suudi saldırılarının Brezilya’nın işine yarayabileceğini öne sürmüştü. Brezilya’nın sahip olduğu rezervlere bakıldığında, daha fazla petrol üretimi yapabileceğini kaydetmişti.
İlaveten ilk yarıdaki zayıf büyümenin ve Hindistan’ın talep artışının beklenenden daha yavaş gelmesinin ortasında 2019’daki talebin zayıf olduğunu belirtti. Suudi Arabistan’ın petrol tesislerine yapılan saldırılara ilişkin olarak da tedariklerdeki toparlanmanın oldukça etkileyici olduğunu dile getirdi.
Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), Temmuz ayındaki bir açıklamasında da OPEC liderliğindeki kısıntı kararına rağmen 2020’de petrol piyasalarının aşırı arzla karşılaşacağını öngörmüştü. OPEC plus birliğinin beklentilerle uyumlu olan üretim kısıntısı kararına rağmen talep fazlası petrol üretimi tahmininin değişmediğini dile getirmişti.