Paratic Piyasalar Mobil Uygulama Icon
Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive
İNDİR

Hong Kong’un İade Yasasını Askıya Alması Bölge ve Lideri için Ne Anlama Geliyor?

Uzmanlar, Hong Kong hükümetinin iade tasarısını rafa kaldırmasının bölge ve lideri için ne anlama geleceği konusunda farklı yorumlarda bulundu. İşte detaylar;
Hong Kong’un İade Yasasını Askıya Alması Bölge ve Lideri için Ne Anlama Geliyor?
Yorum

Hong Kong hükümeti, günlerce süren protestoların ardından suçluların Çin anakarasındaki yetkililere teslim edilmesine izin verecek olan iade tasarısını askıya aldı ve bu hamle bazı Çinli gözlemcileri tarafından şaşkınlıkla karşılandı.

Önerilen yasa, Çin’le daha yakın hukuki bağlar nedeniyle Hong Kong’un yasal sisteminin tarafsızlığını gölgelendireceği yönündeki riskler nedeniyle tepki yaratmış ve sonunda hükümetin geri adım atmasını sağlamıştı.

Ne var ki suçlunun iadesi önerisinin askıya alınmasına rağmen protestocular bu kez de Hong Kong lideri Carrie Lam’in istifasına yoğunlaştı.

Protestocular Carrie Lam İstifa İstiyor İşte bu noktada, askıya alma kararının Hong Kong ve lideri Carrie Lam için ne anlama geleceği merak konusu oldu. Economist Intelligence Unit’in Asya bölge direktörü Duncan Innes-Ker, tamamen kaldırılmamasına rağmen önerinin süresiz olarak askıya alınmasının protestocular için kesin bir zafer olduğunu söyledi. “Ancak daha geniş anlamda, Çin merkezi hükümetinin Hong Kong üzerindeki siyasi kontrolleri sıkılaştırma çabalarından vazgeçme olasılığı düşük” ifadeleriyle de olabileceklere işaret etti.

Hong Kong lideri olarak Carrie Lam’in geleceğini sorgulayan Innes-Ker, onu gösteriler boyunca yalnızca halkın öfkesini tetiklemeye yarayan kötü değerlendirmeleri nedeniyle eleştirdi.

Economist Intelligence Unit Carrie Lam Eleştiri Carrie Lam, Pazar günü bir hükümet sözcüsü aracılığıyla özür dilese de protestoların organizatörleri bunun şahsi yapılmadığını ve göstericiler için toptan hakaret anlamına geldiğini söylemişlerdi. Bu arada mevzuatın gerekliliğini savunan Çin ise Lam’in Cumartesi günü kararı askıya almasının ardından onayını dile getirerek İcra Kurulu Başkanı Carrie Lam için sağlam desteğini sürdüreceğini açıkladı.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lu Kang da bugünkü basın toplantısında, Hong Kong ile ilgili her şeyin bir iç mesele olduğunu söyleyerek dikkat çekti.

Çin Hükümeti Carrie Lam Destek Devam EttiriyorVe Hong Kong’a ilişkin sorulara, bunun Dışişleri Bakanlığı tarafından yanıtlanacak bir soru olmadığını belirterek yanıt verdi. İlaveten Çin merkezi hükümetinin Carrie Lam’in çalışmalarına çok güvendiğini ve özel idari bölgenin hükümet politikası ile Lam’i sıkı bir şekilde desteklemeye devam edeceğini söyledi. Economist Intelligence Unit’ten Innes-Ker bu noktada; “Pekin, siyasi liderlerin insanların gücüyle görevden alınabileceğini gösteren bir mesaj göndermek istemeyecektir” diyerek Lam’in geri kalan dönemine devam edeceğine inandığını öngördü.

Hem Çin’e hem de Hong Kong’a karşı sorumlu olan liderlerin, merkezi hükümeti mutlu etme ihtiyacına öncelik verdiklerini aktaran uzman şöyle devam etti:

Hong Kong İade Yasasını Askıya Aldı! Bölgeyi ve Liderini Ne Bekliyor?“Ancak bu, bölgedeki istikrarsızlığı artırdı. Uzun vadede, anakarada siyasi bir liberalleşme olmadığı sürece bu dinamiğin devam etmesi muhtemel.” Diğer tarafta Londra merkezli siyaset bilimci Steve Tsang, Lam’in G-20’de Trump’la olası bir toplantı öncesinde Çin Devlet Başkanı Xi Jinping için büyük sıkıntı yarattığını söyleyerek aksi yönde görüş bildirdi: “Bence Carrie Lam’ın günleri sayılı. Pekin onu hemen işten atmayı göze alamaz çünkü bu bir zayıflık göstergesi olur.”

Bazı analistler halkın tepkisinin ve gösterilerin Hong Kong’daki sosyal bağlılığı etkileyebileceğini söylerken Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi‘nde araştırma görevlisi olan Mingda Qiu; “tasarının kendisinin ötesinde, Hong Kong’daki sosyal bölünmelerin yoğunlaşıp yoğunlaşmayacağı ya da Çin anakarası ile ilişki konusunda daha büyük bir fikir birliğinin oluşup oluşmayacağı bekleniyor” dedi. Ayrıca Pekin’in Hong Kong’daki etkisini kademeli olarak genişletme konusundaki mevcut yaklaşımını devam ettirebileceğini söyledi.

Alternatif olarak Çin’in yaklaşımını yeniden değerlendirebileceğini ve Hong Kong sakinleri ile uluslararası topluma güvence sağlamak için daha fazlasını yapabileceğini aktardı. Diğer Çin gözlemcileriyse Hong Kong’un demokrasi arayışı konusunda biraz daha iyimser göründü. Öyle ki Financial Times yorumcusu Gideon Rachman, Hong Kong’un Çin’in hafızasının koruyucusu olarak davrandığını ve daha liberal bir Çin’in sonunda mevcut olan tek partili devletin yerini alabilmesi umudu olduğunu öne sürdü.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Grafik Aklında yatırım fikri varsa harekete geç!
GCM Yatırım - Ödüllü ve Lisanslı Yatırım Kuruluşu
Sponsorlu