
Hong Kong’da Haziran’ın başında başlayan protestolar hala son bulmadı. Suçluların Çin’e iade edilmesini izin verecek tasarının kaldırılması amacıyla başlatılan sokak gösterileri, şehirde çok fazla yağmalamalara ve zararlara yol açtı. Ülkenin en zenin iş insanı olan Li Ka-shing, gazetelere verdiği reklamlarla, öfkeyi sevgiyle durdurma çağrısında bulundu.
Hong Kong’da haftalardır devam eden gösteriler için bir yorum da Harvard Üniversitesi ekonomisti Carmen Reinhart’tan geldi. Reinhart, yaşanan gelişmelerin dünya ekonomisi için bir risk unsuru olduğunu ve resesyonu tetikleyebileceğini söyledi.
Reinhart, ABD ile Çin arasında yaşanan ticaret savaşları kadar, Hong Kong meselesinin de küresel ekonomi için endişeleri arasında yer aldığını belirtti.Finans alanında uzman olan Carmen Reinhart, şu anda dünya ekonomisini olumsuz etkileyecek birçok risk unsuru olduğunu, bunlardan en önemlilerinden birinin de haftalardır bitmeyen Hong Kong gösterileri olduğunu belirtti.
Yaşanan olayların sadece bölgesel olmadığını ve küresel açıdan da etkilerinin hissedileceğini, hatta resesyona bile sürükleyebileceğini dile getirdi. Hükümet karşıtı yapılan gösterilerin zaten ticaret savaşı yüzünden yavaşlayan Çin ekonomisi üzerinde baskı yarattığını sözlerine ekledi.
Geçtiğimiz günlerde Boston FED Başkanı Eric Rosengren, Hong Kong sorununun uluslararası piyasalara yayılabilecek bir mesele olduğunu söylemişti.Rosengren gibi birçok ekonomist yaşanan protestolardan dolayı endişeli. Hong Kong Özel İdari Bölgesi Baş Yöneticisi Carrie Lam da önceki günlerde yaptığı konuşmada protestoların ekonomiyi olumsuz şekilde etkileyeceği konusunda halka uyarıda bulundu. Şu ana kadar verilen zararın açıklanan rakamlardan da çok fazla olduğunu sözlerine ekledi.
İnternet üzerinden organize olarak tamamen lidersiz bir gösteri şeklinde devam eden eylemler, sosyal medya üzerinden de yürütülüyor. Pekin yönetimi ise çok sayıda hesap açarak karşı propaganda çalışmaları yürütüyor.
Son gelen habere göre ise Hong Kong Uluslararası Havalimanı’ndaki protesto yasağının uzatıldığı öğrenildi. Bölgedeki gösteriler 12 – 13 Ağustos tarihlerinde havalimanına sıçramış ve yüzlerce uçuş iptal edilmişti. Ardından Yüksek Mahkeme tarafından izinsiz gösteri yasağı getirilmişti.