
Geçtiğimiz günlerde karantina süresini 3 Mayıs’a kadar uzatan Hindistan, dünyadaki diğer ülkeler gibi koronavirüs salgınıyla başa çıkmaya çalışıyor.
Mücadelesinde yetersiz ekipman ve ekonomik güçlükler kapsamında sıkıntı çeken 1,353 milyar nüfuslu ülke, Worldometers verilerine göre 17,615 vaka, 559 ölüm sayısına sahip. Ülkedeki koronavirüs grafiğine bakıldığında ise Mart’ın sonunda 1251 olan vaka sayısının Nisan ayında hızla yükseldiği görülüyor.
1 Nisan’da 1998 olan toplam vaka sayısı, 19 Nisan itibarıyla 17,615’e ulaşmış durumda.
Hal böyleyken geçtiğimiz günlerde dünyanın Büyük Buhran’dan bu yana en sert daralmayla karşı karşıya kaldığı yönünde uyarı yapan IMF’nin tahmini gündeme geliyor. Kurum, geçen yıl yüzde 4.2 büyüyen Hindistan’ın bu yıl yüzde 1.9 büyüyeceğini ancak gelecek yıl rakamın yüzde 7.4’e ulaşacağını tahmin etmişti. Uluslararası Para Fonu’ndan Ranil Salgado da bugün CNBC’ye verdiği demeçte kurumun iyimserliğini tekrarladı.
Bununla birlikte yüzde 7.4’lük büyüme tahminin önce birkaç şeyin gerçekleşmesine bağlı olduğunu sözlerine ekledi.Hindistan, milyonlarca günlük ücretlinin işsiz kalmasına ve düşük gelirli hane halklarına yardımcı olmak amacıyla 22,5 milyar dolarlık bir mali paket açıklamıştı. Bu pakete atıfta bulunan Salgado, ülkenin mali harcamaları artırma potansiyelini destekleyen çok büyük dış tamponlara ve rezervlere sahip olduğunu belirterek Hindistan’ın oldukça esnek olduğunu kaydetti.
Önceliği ülkenin tüm sağlık bakım ihtiyaçlarını karşılaması olarak tanımlarken Hindistan’daki daha savunmasız işletmeler ve haneler için daha fazla destek görmeyi umduğunu da söyledi.
Hindistan’da önemli miktarda gıda tamponu olduğunu dile getiren IMF yetkilisi, ülkeye ilişkin endişesini yaklaşan Habi hasadı olarak gösterdi.Rabi bitkileri ya da Habi hasadı, kışın ekilen ve ilkbaharda Hindistan ve Pakistan’da hasat edilen tarımsal ürünler olarak tanımlanmaktadır. Ve kazançlı hasat toplam tüketimi artırma eğiliminde olduğundan, çiftçiler Hindistan ekonomisinde önemli bir rol oynamaktadır. Ancak mahsul fiyatları son aylarda düşüş kaydetti.
Reuters 263 milyondan fazla çiftçiyle Hindistan’ın tarım sektörünün sağlığının ekonomi üzerinde önemli bir etkiye sahip olabileceğini yazdı. 1,3 milyar insanının yarısından fazlası geçim kaynakları için tarıma bağımlı ve karlı hasat toplam tüketimini artırma eğilimindeyken düşük mahsuller-fiyatlar yavaşlamaya yol açabilir.
Hükümetin geçen yılın Ekim ayında fiyat yükselişini durdurma amacıyla soğan ihracatını yasaklaması da bu durumun bir sonucuydu. Muson yağmurlarının fiyatları artırması neticesinde soğan fiyatları birkaç ay içinde iki katına yükselmişti.
Ülke 2019’daki zararı telafi etmek için kışın ekilen ürünlere güvenirken koronavirüs salgını mahsul fiyatlarını çöküşe gönderdi. Çiftçiler hasat için hazırlanırken mısır, soya fasulyesi, pamuk ve soğan gibi önemli ürünlerin fiyatları %50’ye kadar düştü.