
Koronavirüs nedeniyle karantina dönemini uzatan Hindistan da diğerleri gibi pandemi nedeniyle ekonomik zorluklarla mücadele etmeye çalışıyor. Ancak dünyanın ikinci en büyük nüfusuna sahip olan ülke, aynı zamanda salgın öncesindeki problemleriyle de boğuşmak zorunda.
Şimdiye kadar 46 bin 476 vaka, 1571 ölüm sayısının rapor edildiği ülkede bu nedenle ekonomik toparlanmanın gecikebileceği söylendi. Çünkü Hindistan uzun süredir finans sektöründeki sorunları çözmeye çalışıyordu.
Hindistan’ın bankacılık sistemi takipteki alacaklar nedeniyle milyarlarca dolarlık kayıplar kaydederken hükümet yaptığı reformlarla sorunları gidermeye çalışıyordu.Eski Hindistan Merkez Bankası Başkanı Raghuram Rajan da geçen yılın sonlarına doğru verdiği bir demeçte ülkenin büyümek için finans sektörünü temizlemesi gerektiğini söylemişti. Kotak Institutional Equities Eş Başkanı Sanjeev Prasad da CNBC’ye verdiği demeçte konuyla ilgili dikkat çekici açıklamalarda bulundu.
Bankaların artımlı borç verme açısından çok daha dikkatli olmak isteyeceklerini savunan Prasad, borç verenlerin kime borç verdikleri konusunda daha sıkı hale gelmeleri durumunda daha önce bankalardan ve banka dışı finansal kuruluşlardan kredi alan çok sayıda borçlunun yeterlik kazanamayacağını aktardı.
Bunun da gelecekteki ekonomik toparlanma üzerinde yansımaları olacağını bildirdi.“Batık krediler artacak ve kilitlenme ne kadar uzun olursa, ekonomik toparlanma o kadar uzar, kötü kredilerdeki artış da o kadar yüksek olur.”
Kısıtlamaları 18 Mayıs’ta kaldırması beklenen Hindistan için endişe verici üç borçlu kesim olduğunu öne sürdü. Öncelikle mikro, küçül ve orta ölçekli şirketleri göstererek bunların uzatılmış bir dönem için her türlü yavaşlamaya dayanacak finansal yeteneğe sahip olmadıklarını belirtti. Kişisel, teminatsız krediler alan ve muhtemelen iş kayıplarıyla karşılaşan kişileri ikinci kesimde gösteren Prasad, son olarak da mikrofinans kurumların risk altında olduğunu belirtti.
Zaten RBI verileri de özel bankaların son birkaç yıldır devlet rakiplerine kıyasla daha hızlı kredi verdiğini gösteriyor.
Bu da onları karantina döneminde artan temerrüt seviyelerine karşı savunmasız bırakıyor. Reuters da kilitlenme nedeniyle Hindistan’daki batık kredilerin şimdiki 123 milyar dolarlık seviyeden iki katına çıkmaya hazırlandığını yazdı.
Bir hükümet yetkilisi ve 4 üst düzey bankacının Reuters’a verdiği bilgilere göre Hindistan’ın halihazırda 9,35 trilyon rupi şüpheli krediyle boğuştuğu ve bunun Eylül 2019 sonunda toplam aktiflerinin yaklaşık %9,1’ine denk geldiği söylendi.
Konuyla ilgili doğrudan bilgi sahibi olan bir yetkili de şu ifadeleri kullandı:
“Ödenmemiş kredilerin %20-25’i temerrüt riskiyle karşı karşıyayken hükümette, banka takipteki varlıkların mali yılın sonunda %18-20’ye kadar ikiye katlanabileceği yönünde bir düşünce var.”
Önde gelen bir kamu sektörü bankasının yöneticisi de bankaların daha önceki çeyreklerden iki kat fazla takipteki varlık bildirebileceğini dile getirdi.