
Muhasebat Genel Müdürlüğü Genel Tebliği Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından Resmi Gazete’de yayımlandı. Tebliğin amacının 10/12/2003 tarihli ve 5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanunu ve diğer mevzuat kapsamında uygulanacak olan parasal sınırları, faiz oranlarını ve alındı birim fiyatlarını belirlemek olduğu söylendi.
Ek’te yer alan tabloya göre muhasebe birimlerince kasadan yapılacak ödeme tutarı, 2 bin 260 lira ile 38 bin 600 lira arasında değişecek. En yüksek rakam T.C. Ziraat Bankası şubesi bulunmayan ilçelerdeki muhasebe birimlerini içeriyor.
Harcama yetkilisi mutemedi avans sınırları, 1235 lira – 909 bin 960 lira arasında belirlendi. Özel bütçeli idareler için avans sınırları da 2 bin 370 lira – 1 milyon 714 bin 125 lira arasında açıklandı.
1 Ocak 2022’den itibaren kanuni faiz oranı sözleşmeyle tespit edilmemişse yüzde 9, temerrüt faiz oranı sözleşmeyle belirlenmemişse yüzde 9, ticari işlerde ise yüzde 15,75 olarak uygulanacak.
Tebliğ kapsamında yer alan ve bazı dikkat çeken maddeler şu şekilde oldu:
- Kasa işlemleri kısmında gösterilen parasal sınırların yetersiz kalması durumunda, muhasebe birimlerinin gerekçeli başvuruları üzerine Bakanlıkça (Muhasebat Genel Müdürlüğü) tespit edilen sınırlar uygulanır. Daha önce bu kapsamda Bakanlıkça artırılmasına izin verilen sınırların, bu Tebliğle belirlenen sınırların üzerinde olması halinde özel olarak izin verilmiş sınırların uygulanmasına devam edilir.
- Genel bütçe kapsamındaki kamu idarelerince açılacak krediler ile yurt dışından yapılacak alımlar için açtırılacak akreditif karşılığı krediler için Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan izin alınmaz.
- Yetkili memurlarla ilgili işlemler için belirtilen sınırın yetersiz kalması durumunda, ilgili idare tarafından gerekçeli teklifle Bakanlığa başvurularak alınacak izne göre işlem yapılır. Bu teklif yazısında yetkili memurların son iki ayda muhasebe veznesine yatırdığı tutarlar ve yatırılma tarihleri de belirtilir.