Paratic Piyasalar Mobil Uygulama Icon
Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive
İNDİR

Güney Kore Küresel Finansal Krizden Bu Yana En Genişlemeci Bütçesini Hazırladı

Ekonomisi artan risklerle karşı karşıya kalan Güney Kore, agresif harcama önerisiyle gündeme geldi. İşte detaylar;
Güney Kore Küresel Finansal Krizden Bu Yana En Genişlemeci Bütçesini Hazırladı
Yorum

Ticarete bağımlı ekonomisi hem yurtiçinde hem de yurtdışında artan ekonomik tehditlerle karşı karşıya kalan Güney Kore, gelecek yıl için 2008-2009 küresel mali krizden bu yana en agresif bütçe harcama planını hazırladı.

Güney Kore Maliye Bakanlığı, Perşembe günü yaptığı açıklamada parlamentoya gelecek yıl için 513.5 trilyon won değerinde bir bütçe teklif edeceğini bildirdi ki rakamın bu yılın bütçesinden yüzde 8.0 fazla olduğu görüldü.

Gelecek yılın mali açığının, bu yıl için öngörülen yüzde 2.2’lik aralıktan beklenen yıllık gayri safi yurtiçi hasılanın yüzde 3.6’sına çıkacağı söylendi.

Güney Kore Mali Açık Beklentisi Ve rakam, küresel ekonominin finansal krizle mücadele ettiği 2009’dan bu yana yaşanan en büyük açığa işaret ediyordu. Sonuçta büyümesi önemli ölçüde ihracatına bağlı olan Asya’nın dördüncü en büyük ekonomisi, Çin-ABD ticaret savaşının yanı sıra komşusu Japonya ile yaşadığı anlaşmazlık arasında azalan küresel talep ve tüketici hissiyatı ile mücadele ediyor.

Maliye Bakanı Hong Nam-ki de bugün, Japonya’dan gelen son ekonomik misillemelerin belirsizlikleri artırırken yatırım ve ihracatın durgun kaldığını ve büyüme yolundaki aşağı yönlü risklerin arttığını belirtti.

Ülkenin merkez bankası, Temmuz ayında bu yılki ekonomik büyüme tahminini daha önceki yüzde 2.5’lik tahmininden yüzde 2.2’ye düşürmüştü.

Güney Kore Dev Bütçe Planı Yine de rakam yüzde 1.4 kadar düşük olan özel sektör kuruluşlarının tahminlerinin çok üzerine çıkmıştı. Bununla birlikte Kore Merkez Bankası’nın son öngörüsü, küresel finansal krizden beri en zayıf ve II. Dünya Savaşı’nın sonundan beri en kötü durumlardan biriydi. Ayriyeten Kore Merkez Bankası’nın Kasım ayındaki bir sonraki değerlendirmesinde tahminlerini daha da düşürebileceği biliniyordu.

Diğer taraftan Japonya Maliye Bakanlığı açıklamasında bütçe harcamalarının; refah, iş yaratma, küçük işletmeler, çevre ve araştırma-geliştirme projeleri için keskin bir şekilde artırılacağını vurguladı. Kurum, gelecek yıl için mali açığın finanse edilmesi amacıyla net 60.2 trilyon won değerinde hazine bonosu satmak için parlamentodan onay isteyeceğini dile getirdi.

Bunun rekor rakam olacağı ve bu yılki 33.8 trilyon wonu neredeyse ikiye katlayacağını da aktardı. Artan hükümet borçlanmasına rağmen, Güney Kore yüksek gelirli ülkeler arasında en sağlıklı mali konumlardan birine sahip ülkeler arasında. Hükümet borcu oranı, gelecek yıl GSYİH’nin sadece yüzde 39.8’ine ulaşacak. Bakanlık, bütçe teklifini 3 Eylül’de onaya sunacak.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Grafik Aklında yatırım fikri varsa harekete geç!
GCM Yatırım - Ödüllü ve Lisanslı Yatırım Kuruluşu
Sponsorlu