Paratic Piyasalar Mobil Uygulama Icon
Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive
İNDİR

Güney Kore ve Japonya Kararan Ekonomik Görünüm Ortasında Çözüm Arayışında

Asya’nın iki güç santrali, kararan ekonomik görünüm ortasında son zamanlarda kilitlendikleri ticaret anlaşmazlığını çözme arayışında.
Güney Kore ve Japonya Kararan Ekonomik Görünüm Ortasında Çözüm Arayışında
Yorum

Seul, Japonya ve Güney Kore’nin Aralık ayında üst düzey görüşmelerde bulunacağını açıkladıktan sonra bazı analistler gelişmenin ilişkileri bir miktar rahatlatabileceğini öne sürdü. The Economist Intelligence Unit analisti Waqas Adenwala, gerginliklerin yaza kıyasla azaldığını düşündüğünü belirtti.

Cuma günü CNBC’ye konuşan Adenwala, Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in ve Japonya Başbakanı Shinzo Abe’nin Çin-Japonya-Güney Kore zirvesinde orta yolu bulmaya çalıştıklarını söyledi.

Güney Kore Ticaret Bakanlığı da Cuma günü yaptığı açıklamada ihracat kontrollerini görüşmek üzere Aralık ayının üçüncü haftasında Japonya ile üst düzey görüşmelerde bulunmayı kabul etmişti.

Güney Kore Ticaret Bakanlığı Japonya Aralık Görüşme Bulunacak WisdomTree Investments danışmanı Jesper Koll da; “Japonya ve Kore ilişkileri çok iyi durumda, iki taraf da ilişkileri normalleştirmek için çok çalışıyor. Tarihsel olaylar hakkındaki farklı görüşlere rağmen ekonomik politika ve ticaret cephesinde pragmatizm hakim olmaya hazırlanıyor” dedi ve şöyle devam etti:

“İki ulusun lideri, diğer Asya ülkelerine kurallara dayalı serbest ticaretin yalnızca Kore ve Japonya’da değil tüm dünyada ortak refah için en iyi temel olduğunu gösterme sorumluluğunu taşıdıklarının farkına vardı.”

Eurasia Group’tan Scott Seaman da iki tarafın ilişkileri, gerilim öncesi duruma getirme çabalarının göz ardı edilemeyeceğini ancak davanın 2020’ye kadar devam edeceğini belirtti.

Güney Kore Japonya İhtilafı 2020 Devam Edecek Güney Kore’nin GSOMIA adlı askeri anlaşmayı nihayet süresi dolmadan hemen önce yenilemesi hakkında görüş bildiren Adenwala da kararın ABD’den etkilenmiş olabileceğini çünkü bu anlaşmayı bitirmenin ABD’nin çıkarlarına zarar vereceğini aktardı.

Ancak anlaşmayı yeniden imzaladıktan sonra bile iki ülkenin ticaret anlaşmazlığında nasıl ilerleyeceğine karar veremediğini de ekledi. Yaşananların, iki tarafın ulaştığı kısa vadeli çözümlerin en iyi ihtimalle titrek olacağına işaret ettiğini söyleyen Adenwala, bunun nedenini iki tarafın birbirine güvensizlikleri olarak açıkladı.

Reuters hem Güney Kore hem de Japonya’nın fabrika faaliyetlerinin Kasım’da yeniden daraldığını yazdı.

Güney Kore Japonya Kasım DaralmaEurasia Group’tan Seaman ülkelerin ekonomileriyle alakalı olarak; “Her iki ekonomiye yönelik görünüm parlak değil ve daha yoğun ve akılda kalıcı bir ticaret mücadelesi iki ülkeye de kesinlikle fayda sağlayamayacak” dedi. Jesper Koll, Japonya için bunun daha çok kasırga karmaşasından, tüketim vergisi artışından ve küresel talepteki genel zayıflıktan kaynaklandığını dile getirdi.

Adenwala, Japonya’nın ekonomik verisine atıfta bulunarak; “Ekim ayındaki rakamlar çok zayıf, ancak en önemlisi tüketim vergisindeki artış” dedi. Tüketim vergisinin çoğu mal için 1 Ekim’de %8’den %10’a yükseltildiğini ve bunun Japonya’da oldukça çekişmeli bir konu olup özel tüketimde düşüşe yol açtığını söyleyerek açıkladı.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Grafik Aklında yatırım fikri varsa harekete geç!
GCM Yatırım - Ödüllü ve Lisanslı Yatırım Kuruluşu
Sponsorlu