
Güney Kore 2020’nin üçüncü çeyreğinde büyümeye geri dönerken, sanayi üretimi Kasım’da yüzde 0,5 ile toparlanmaya işaret etmişti. Ülkede koronavirüste üçüncü bir dalga yaşandığı görülürken, 3 Aralık’ta 657 adet yeni vaka ortaya çıktı. Yeni vakalar tüm dünyada olduğu gibi endişeleri artırmaya devam ediyor.
Güney Koreli üreticiler, çalkantılı geçen 2020’yi çalışma koşullarında ılımlı bir iyileşme ile kapattı. Aralık PMI verileri, Kasım ayına göre daha düşük oranlarda da olsa hem üretim hem de yeni siparişlerde artışın devam ettiğini gösterdi.
Bugün açıklanan verilere göre; Güney Kore imalat satın alma yöneticileri endeksi, Aralık ayında değişmeyerek 52,9 seviyesinde kaldı.
Ülkede işletmeler 20 ayda ilk kez sektördeki istihdam seviyelerini artırdı. Güney Koreli imalat firmaları, gelecek yılki faaliyetlere de iyimser kalmaya devam etti. Son veriler, imalat üretiminin dördüncü ayında da arttığını gösterirken, büyüme hızının bir önceki anket dönemine göre bir miktar yumuşadığı görüldü.
Aynı zamanda artan enfeksiyon dalgasının özellikle otomotiv sektöründe artan talep koşullarıyla ilgili rapor arasında genel olarak sağlam kaldığı bildirildi. Güney Koreli üreticiler arasında yeni siparişlerde artış görülürken, Kasım ayının 10,5 yılın en yüksek seviyesinden gevşedi.
Anket katılımcıları, daha yüksek satışları yeni ürün siparişlerine ve yerel ile uluslararası pazarlarda daha fazla müşteri güvenine bağladıklarını belirtti. Güney Koreli mamul mallara yönelik dış talep ise yıl sonunda genişleme bölgesinde kaldı. Firmalar, özellikle Çin ve Japonya’da artan Covid-19 vakalarından kademeli olarak toparlandığını ifade ettiler.
Güney Kore imalat sektörü, Aralık’ta Nisan 2019’dan bu yana istihdam seviyelerindeki ilk artışla da desteklenmiş oldu.
İşletmeler daha fazla üretim gereksinimlerine yanıt olarak ve gönüllü ayrılanların yerini almak için ek personel almaya başladı. Kapasite üzerinde daha büyük bir baskının işareti olarak, birikmiş işler de art arda ikinci ayda marjinal olarak artış gösterdi. Bazı firmalar bunu gelecekte teslim edilmesi planlanan siparişleri kabul etmeye bağladı.
Güney Koreli üreticiler satın alma faaliyetlerinde daha hızlı bir büyüme kaydetti. Mevsimsellikten arındırılmış endeks, artan siparişlerin bir sonucu olarak Bisan 2010’dan bu yana en yüksek noktasına ulaştı. Ortalama satıcı performansı ise üreticilerin Covid-19 kısıtlamaları nedeniyle gönderi almadaki gecikmeleri gerekçe göstermesiyle Mayıs ayından bu yana en büyük ölçüde kötüleşti.
Aralık verileri, Güney Koreli üreticiler arasındaki ortalama maliyet yüklerinde daha fazla artışa işaret etti. Son anket döneminde girdi maliyeti enflasyonu Mart 2018’den bu yana en hızlı şekilde arttı. Katılımcılar genellikle yüksek girdi maliyetlerini hammadde fiyatlarındaki artışa bağladılar. Artış, 29 ayın en hızlı şekilde yükselen fabrika kapı ücretleri yoluyla kısmen müşterilere aktarıldı. Gelecek konusunda ise önümüzdeki yıl artış tahminlerinin arttığı görülüyor.