
Koronavirüs salgını dünya çapındaki çoğu ülkenin rekor düşük büyüme rakamları açıklamaya sürüklerken Güney Afrika’dan da benzer bir haber geldi. Ülke 2020 yılının ilk çeyreğinde ekonomisinin yüzde 2 daraldığını açıklarken bu 2019’un son çeyreğinde girilen teknik resesyonu biraz daha genişletmiş oldu.
Yani Güney Afrika ekonomisi üst üste üçüncü çeyrekte ekonomik düşüş kaydetti. Geçen yılın üçüncü ve dördüncü çeyreğinde sırasıyla yüzde 0,8 ve yüzde 1,4 daralma bildirilmişti.
İlk çeyrek sonuçlarının, Güney Afrika’daki Covid-19 kilitlemesinin başlangıcını ve bazı ticaret ortaklarınınkini içeren 1 Ocak-31 Mart dönemini kapsadığı ayrıca belirtildi.
Üst üste üçüncü çeyreklik dönemde düşüş kaydeden Güney Afrika ekonomisi, 2020’nin ilk üç ayında mevsimsellikten arındırılmış ve yıllıklandırılmış olarak yüzde 2 oranında düştü.[Thread]
The South African economy recorded its third consecutive quarter of economic decline, falling by 2,0% in Q1:2020.#StatsSA #GDP #economy pic.twitter.com/ahJRFtCkTF— Stats SA (@StatsSA) June 30, 2020
Madencilik ve imalat, yılın ilk çeyreğinde ekonominin zayıf performansına en büyük katkıyı yaparken madencilik faaliyeti altı yılın en büyük düşüşüyle yüzde 21,5 oranında yavaşladı. Demir cevheri, manganez ve krom, madencilik büyümesinde en büyük baskıyı oluştururken kömür, elmas ve platin grubu metallerden elde edilen pozitif kazançları dengeledi.
Emtia Fiyatlarındaki Canlı Değişimler için Tıklayın!
İmalat sanayiinde ekonomik faaliyetler, art arda üçüncü çeyrekte negatif büyüme göstererek %8,5 azalırken; daralma esas olarak petrol ürünleri, metaller, makineler ve nakliye ekipmanlarının üretimindeki düşüşlerden kaynaklandı. Daha düşük talep ve bakım kesintileri, ilk çeyrekte sektörün zayıflığına katkıda bulundu.
Elektrik ve su için daha yumuşak talep, elektrik, gaz ve su tedarik endüstrisini yüzde 5,6 aşağıya çekti.
İnşaat; yüzde 4,7 gerileyerek üst üste yedinci çeyrekte ekonomik düşüşünü kaydetti. Bunun nedeni, konut ve konut dışı binaların inşaatının yanı sıra inşaat işlerinde azalan aktiviteydi.
Perakende dışında ticaret sektöründeki diğer tüm faaliyetler ekonomik faaliyette düşüş bildirdi. Genel olarak sanayi yüzde 1,2 küçüldü. Beş sektörse GSYİH büyümesine olumlu katkıda bulundu. Kişisel hizmetler, ulaşım ve iletişim yüzde 0,5 büyürken, hükümet faaliyeti yüzde 1 büyüdü. Finans sektörü yüzde 3,7 artarken tarım endüstrisi kayda değer büyüme sağladı.
Beş sektör GSYİH büyümesine olumlu katkıda bulundu. Bunlar tarım, finans, hükümet, ulaşım ve iletişim, kişisel hizmetler oldu.
Yatırım harcamaları (gayri safi sabit sermaye oluşumu) yüzde 20,5’lik gerilemeyle 2008-2009 küresel krizinden bu yana en büyük düşüşü kaydetti. Bu, kısmen bilgisayar ekipmanı, bilgisayar yazılımı ve ulaşım ekipmanı yatırımlarındaki düşüşten etkilendi.
Artan mineral ürün ihracatı ilk çeyrekte stokların düşmesine katkıda bulundu. İhracat yüzde 2,3 azalırken, ithalat yüzde 16,7 geriledi. Tüketici harcamaları ilk çeyrekte pozitif kalırken, hane halkı tüketim harcamaları yüzde 0,7 arttı. Giyim ve ayakkabı harcamaları %8,1 azaldı.