
6,3 milyon vakaya dayanma eşiğine gelen koronavirüs tablosunda en ağır bilançoyu ABD ödedi. 1 milyon 837 binin üzerinde insanı enfekte eden salgın hastalık, 106 binin üzerinde can aldı. Ülke aylardır adeta bir felaketin ortasında kaldı.
Sağlığın yanı sıra ekonomide de korkunç yıkımlar meydana geldi. Öyle ki kötüleşen göstergeler, ülke ekonomisinin 4 çeyrekte ancak toparlanabileceğini düşündürdü.
Pandeminin mecbur bıraktığı kapanmalardan dolayı milyonlara çıkan iş kayıpları, halihazırda %14,7’de bulunan işsizliğin %20’leri görebileceğini akıllara getirdi.
Tüm alanlar bir yana, ABD’de en sert darbeyi iş gücü piyasası aldı. Ekonomist ve uzmanlar da yorumlarında genellikle karamsar gelecek tahminlerine yer verdi.
Goldman Sachs Group Inc. New York şubesinden analistler, ABD iş gücünde hafif toparlanmalar gördüklerini söyledi.28 Mayıs’ta açıklanan haftalık işsizlik ödeneği başvurulu verileri, pandeminin derinleştiği 10 hafta boyunca ilk kez azalmıştı. Yani 23 Mayıs ile biten haftada başvuranların sayısı 2,123 milyona gerilemişti. Bu durum tam anlamıyla bir iyileşme olmasa da bu maaştan faydalanmak isteyenlerin sayısındaki azalma daha az insanın işsiz kaldığını gösteriyordu.
Kurumun Jan Hatzius öncülüğündeki analistleri tam da bunu gerekçe göstererek, özellikle yeniden açılmada yol katetmiş eyaletlerde işsizliğin nispeten azaldığını ve işe alımların arttığını gördüklerini söyledi.
Kısa zaman önce işsizliğin %20’ye yükseleceğine ilişkin son derece korkutucu bir yorum yapılmasının üzerine Goldman analistleri daha da kötüsünü işaret eden bir tahmin ortaya attılar. Öyle ki Haziran’da ABD işsizliğinin %25’leri görebileceği belirtildi. Ayrıca Mayıs işsizliğinin %22’de gerçekleşmiş olabileceğini öne sürdüler.
Fakat dikkat çektikleri bir husus, salgın nedeniyle yapılan işten çıkarmaların kalıcı değil geçici olmasıydı. Birçok insanın salgının hafiflemesiyle birlikte yeniden işlerine dönme fırsatı olduğu vurgulanırken istihdamda ikinci yarıdan itibaren toparlanma olabileceğini söylediler.
Aşağıda, ABD’de bir işte çalışan insanların sayısındaki ciddi düşüş net bir şekilde görülmektedir;

Zaten FED Başkanı Jerome Powell da ikinci çeyrek için %30’luk daralma uyarısı yaptığı konuşmasında işsizlik rakamlarının 1930’lardaki gibi %25 civarına yaklaştığını da kabul eden ifadeler kullanmıştı. Beklentiler giderek kötüleşirken Cuma günü yeniden konuşan Powell, benzersiz bir acil durum yaşandığına dikkat çekti.