
Dünya genelinde 120 bin civarı insanın hayatına mal olan koronavirüs, vaka ve ölü sayısı kaç olursa olsun korkutucu olmaya devam ediyor. Hep belirttiğimiz gibi, vurduğu tek darbe de insan sağlığına yönelik değil. Salgın başladığından bugüne kadar ülkelerin mali durumları da ciddi anlamsa sarsıldı.
Ölü sayısının takip edilemeyecek kadar hızlı arttığı ve ekonomik endişelerin yükseldiği ABD’nin yanı sıra Avrupa ülkeleri de daralma korkularıyla birer birer yüzleşiyor. Henüz gelen bir haber, Fransa Maliye Bakanı Bruno Le Maire’nin eşi görülmemiş bir ekonomik kriz için uyardığını duyurdu. Keza İngiltere Maliye Bakanı’ndan da ülke ekonomisinin %30 daralabileceği uyarıları gelmişti.
Salgın nedeniyle faaliyetlerini durduran binlerce işletme, beraberinde işsiz kalan insanlar, aksayan üretimler, artan fiyatlar ve daha pek çok ekonomik aktivitenin bitmesi pek çok ülkeyi çaresizlikle yüzleştirdi. Dünyanın dört bir yanından ünlü ekonomist ve uzmanlar art arda daralma uyarılarıyla gündeme gelmeye başladı.
Goldman Sachs’den Hatzius, Gelişmiş Ülke Ekonomilerine İkinci Çeyrek için Tehlike Çanı Çaldı

Virüsle birlikte dünya ticareti de ciddi anlamda geriledi. Küresel anlamda düşünüldüğünde, ticarette görülen düşüşler büyümeyi olumsuz yönde etkiliyor. Ünlü iktisatçı Mahfi Eğilmez’in makalesinde de anlatıldığı gibi salgın nedeniyle küresel ekonomik sistem çökme noktasına geldi.
ABD’li yatırım bankası Goldman Sachs Group Inc.’in New York ekonomisti Jan Hatzius, dün yazdığı bir notta ekonominin ne zaman normale döneceğine ilişkin kesin bir bilginin var olmadığını söyledi. Buna bağlı olarak da ekonomilerin iyileşme eğiliminin ne zaman ve nasıl olacağının net olmadığını belirtti. Yaptığı değerlendirmede şu ifadelere yer verdi;
2020 yılının ilk çeyreğine ilişkin sonuçlarını yarın açıklayacak olan kurum, pandemi nedeniyle daralma uyarılarında bulundu. Kurumun verilerine göre, gelişmiş ülkelerin ekonomileri bu çeyrekte önceki üç aylık döneme kıyasla ortalama %35 oranında bir küçülme kaydedecek. Bir önceki rekorun ise 2008 yılındaki finansal krize kırıldığı belirtildi. Zaten küresel hisse senetleri de geçtiğimiz ay 2008 krizinden bu yana en kötü verilerle karşımıza gelmişti.
Hatzius, Koronavirüs Vakalarının Küresel Anlamda En Tepeye Tırmandığını Belirtti
Verilerin de bize söylediği gibi dünya çapında büyük bir hızla ilerleyen koronavirüs gelişmelerinin insanların karantina süreçleriyle devam ettiğini söyleyen Hatzius, ekonomideki bu durumun insanların işlerine geri dönmesiyle düzelebileceğini belirtti.
Diğer taraftan ülkelerin virüsle mücadele kapsamında sınırlarını zorlayan bir çaba gösterdiği biliniyor. Üst üste teşvik paketleri açıklayan merkez bankalarına rağmen Hatzius, bunların tamamının yeterli gelmeyebileceğini belirtti. Öyle ki bölgedeki vatandaşlar ve ekonomiyi ayakta tutan işletmelerin iyileşebilmesi için Avrupa’nın birkaç hamle daha yapmasının gerekli olabileceğini aktardı.
Kısa zaman önce 540 milyar Euro değerinde bir teşvik paketine onay veren Avrupa Birliği, art arda üç kurtarma paketi devreye sokmuştu. Hatzius, virüs vakalarının daha da kötüye gitme ihtimaline karşın, ekonomik anlamda iyi durumda olan ülkelerden yardım etmelerini istedi.
Virüs kabusundan her ülke aynı derecede etkilenmese de bundan en ağır ekonomik darbeyi alan ülkelerin eski durumlarına dönmesi oldukça zor olacak. Fakat ekonomistler bir konuda fikir ayrılığı yaşıyor; o da salgından gelişmekte olan ülkelerin mi yoksa gelişmiş ülkelerin mi daha çok etkileneceği. Gerçek ne olursa olsun ekonomiye destek amaçlı atılan her türlü adıma ihtiyaç olduğu görülüyor.