
Küresel ekonomik büyümedeki durgunluk sürerken bu durumda gelişmekte olan ülkelere bazı görevler düşüyor. Hindistan, Brezilya ve daha pek çok gelişmeyi sürdüren ülkenin merkez bankalarının küresel ekonomiyi yaptıkları faiz indirimleriyle destekleyebileceği düşünülüyor.
Gelişmeyi sürdüren ülkeler merkez bankalarının attığı faiz indirimi adımları ile küresel ekonomiyi yoluna koyma imkanına sahipken, gelişmiş ülkeler aynı olanağa sahip olamıyor.Amerikan Merkez Bankası (FED) ve Avrupa Merkez Bankas’nın (AMB) yetkilileri bu sıralar faizlerde herhangi bir değişiklik yapmama kararına yöneldi. Buna karşın gelişmekte olan ülkelerin merkez bankalarının büyük kısmı hala faiz indirimine gidebilmek için uygun alan bulunduruyor. Bu sebeple son 10 yılın en düşük büyümesini kaydeden küresel ekonominin bu ülkelerden destek alması mümkün görünüyor.
Commerzbank AG Döviz stratejisi birim yöneticisi Ulrich Leuchtmann, gelişen ülke piyasalarının parasal politikada genişleme ve ekonomik gerileme önünde tampon oluşturma konusunda rahat bir tavır sergilediğini düşünüyor. Parasal genişlemeye yönelmenin büyük olasılıkla EM ekonomilerini destekleyeceğini iddia eden Leuchtmann bu sayede ekonominin daha iyi bir duruma geleceğini söyledi.
Morgan Stanley, Commerzbank’ın belirttiği bu görüşleri destekler nitelikte açıklama yaptı. Bankanın ekonomistleri tarafından EM’lerin 2020 yılında %4,4 oranında büyüme kaydedeceğini öngörüldü ve bu seviyenin Morgan Stanley’in G-10 ülkeleri için koyduğu %1,3’lük beklentilerin üç katından fazlasına işaret etmesi dikkat çekti.
2019 yılı içinde Morgan Stanley tarafından izlenen 32 merkez bankasının 20’si para politikasında genişlemeye yöneldi ve faiz oranlarını düşürdü. Stanley’in ekonomistleri 2020 yılında kalan 12 bankanın da aynı yolu izleyeceğini tahmin ediyor.Gelişmekte olan piyasaların faiz indirimi kapsamında küresel ağırlıklı ortalama politika faiz oranını 2020 Mart’a kadar son 7 yılın en düşüğüne düşürmesi bekleniyor. Fakat bu yapmak için uygun alan gerekiyor ki bu da Hindistan, Brezilya, Endonezya ve Türkiye’de bulunuyor.
Güney Kore ve Brezilya’nın gelecekte daha çok faiz indirimi görünen ülkeler arasında olduğun gözden kaçmıyor. Dünyanın en büyük ekonomilerinden Çin’in ve Tayland’ın indirimlere daha temkinli yaklaştığı görülüyor. Bir analist, Hindistan’da görülen ekonomik şartların politika yapıcıları mevcut alanı daha çok faiz indirimi yapmak için kullanmaya yöneltebileceğini düşünülüyor.