Paratic Piyasalar Mobil Uygulama Icon
Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive
İNDİR

IMF Baş Ekonomisti: G20 Arasında En Kötü Darbeyi Hindistan GSYİH’si Aldı

IMF Baş Ekonomisti Gita Gopinath, Hindistan GSYİH’sinin G-20 ülkeleri arasında en çok etkilenen olduğunu söyledi. Detaylar aşağıda;
IMF Baş Ekonomisti: G20 Arasında En Kötü Darbeyi Hindistan GSYİH’si Aldı
Son Güncelleme: 
Yorum

Uluslararası Para Fonu Baş Ekonomisti Gita Gopinath, Çarşamba günü Twitter üzerinden Hindistan GSYİH’sinin Nisan-Haziran çeyreğinde yüzde 25,6 ile G-20 ülkeleri arasında en fazla küçüldüğünü öne süren bir grafiği paylaştı.

Tahminlerden kötü gelen Haziran çeyreği GSYİH verileri üzerine Hindistan ekonomisinde toparlanma beklenenden yavaş olacak şeklindeki uzman yorumlarının ardından gelen Gopinath’ın yorumu endişeleri artırdı.

IMF Baş Ekonomisti Gita Gopinath, grafiğe eşlik eden tweetinde şu ifadeleri kullandı:

“Great Lockdown’da (Büyük Buhran’dan beri görülen en sıkıntılı süreç) 2020 ikinci çeyrek GSYİH büyümesi tarihi düşük seviyelerde. Grafik, G20 büyüme rakamlarını karşılaştırılabilir bir ölçekte, çeyrekten çeyreğe, yıllıklandırılmamış olarak gösteriyor. Üçüncü çeyrekte toparlanma beklenebilir, ancak 2020 genel olarak büyük daralmalar görecek. Çin, ilk çeyrekteki çöküşün ardından ikinci çeyrekte güçlü bir şekilde toparlanıyor.”

Gopinath’a göre Hindistan GSYİH’si diğer G20 ülkeleri arasında en kötü darbeyi alarak %25,6 oranında düştü.

Hindistan ekonomisini GSYİH’si %20,4 küçülen İngiltere izledi. Bu ikisinin dışında GSYİH performansında en fazla düşüşün yaşandığı ilk 5 listesinde, ekonomisi yüzde 18,5 küçülen İspanya, yüzde 17,1 küçülen Fransa ve yüzde 12,8 küçülen İtalya oldu. 27 Avrupa Birliği ülkesi ise ikinci çeyrekte GSYİH’lerinin yüzde 11,7 daraldığını gördü. Kanada ve Türkiye ise GSYİH’de %11,5 ve yüzde 11’lik düşüş yaşadı.

TÜİK’ten yapılan açıklamada ise Türkiye GSYİH’sinin 2020’nin ikinci çeyreğinde pandemi etkisiyle bir önceki yılın aynı dönemine göre %9,9 daralma gösterdiği bildirilmişti.
Türkiye 2Ç20 GSYİH
Kaynak: TÜİK

Almanya ve Brezilya ikinci çeyrekte yüzde 9,7’lik düşüş kaydederken ABD ekonomisi yüzde 9,1; Rusya yüzde 8,9 ve Avustralya yüzde 7’lik GSYİH düşüşü yaşadı. Ayrıca Asya ekonomilerinde Japonya yüzde 7,8, Endonezya yüzde 6,9 ve Güney Kore yüzde 3,2’lik GSYİH düşüşü kaydetti. Gopinath tarafından verilen veriler, Çin’in 2. çeyrekte GSYİH’de yüzde 12,3’lük büyüme kaydeden tek ülke olduğunu gösteriyor.

Fakat birçok uzman daha önce Çin’in büyüme rakamlarıyla ilgili endişeli yorumlarda bulunmuştu. Uzmanlar Çin’in 2Ç20 büyüme rakamları üzerine Çin ekonomisinin 1Ç20’de daha çok daralırken 2Ç20’de daha az büyüdüğünü öne sürmüştü.

Hindistan’ın IMF Direktörü Surjit Bhalla Çarşamba günü erken saatlerde Twitter’dan Hindistan’ın Haziran çeyreğindeki %23,9 daralması için karşılaştırılabilir ABD rakamının %31,7 daralması olduğunu ve ABD’nin bu dönemde Hindistan’dan daha hızlı daraldığının sinyalini belirtti. Fakat daha sonra, bu noktada ülkeler arası karşılaştırmanın geçerli olmadığını söyledi.

Mint köşe yazarı olan ekonomist Vivek Dahija, Gopinath’ın tweetinin ardından yaptığı paylaşımda şöyle konuştu:

“IMF baş ekonomisti GitaGopinath’ın sunduğu bu grafik, Hindistan’ın ne kadar feci şekilde kötü iş çıkardığını gösteriyor. Bu verilerin yıllıklandırılmadığını ve ülkeler arasında karşılaştırılabilir olduğunu unutmayın. Hindistan’daki kötü tasarlanmış ve acımasız kilitlenme korkunç bir bedel getirdi.”

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Grafik Aklında yatırım fikri varsa harekete geç!
GCM Yatırım - Ödüllü ve Lisanslı Yatırım Kuruluşu
Sponsorlu