
Fransa Ulusal İstatistik ve Ekonomik Araştırmalar Enstitüsü (INSEE) tarafından bugün açıklanan verilere göre ülkedeki sanayi üretimi Kasım ayının yüzde 0,7’lik düşüşünün ardından Aralık’ta önceki aya göre yüzde 0,8 düştü.
Rakam yüzde 0,2’lik düşüş yönündeki piyasa beklentilerinden daha kötü geldi. Aralık ayında Aralık 2020’de, imalat sektöründe çıktı, Nisan 2020’den bu yana ilk kez azaldı. İlk kilitlemeden bir ay önceki Şubat ayına kıyasla üretim, imalat sanayide (%-5,7) ve tüm endüstride (%-4,9) önemli ölçüde düşük kaldı.
Fransa’nın sanayi üretimi üzerine ING’den Charlotte de Montpellier, ülkenin Avrupalı komşularına, özellikle Almanya ve İtalya’ya kıyasla daha kötü performans gösterdiğini söyledi.
Aralık’ta ikinci ardışık ayında ve beklentilerin üzerinde düşen Fransız sanayi üretiminin yıl boyunca yüzde 3 gerilediğini belirtti. Bu düşüşün; sermaye malları imalatında ve endüstriyel ürünlerdeki ve pişirme ve rafinajdaki düşüş nedeniyle bir ayda yüzde 1,7 azalan imalat endüstrisine atfedilebileceğini ekledi.
Ancak Aralık’ta yüzde 8,7 gerileyen inşaat sektöründeki keskin aylık düşüşle de açıklanabileceğini dile getirdi. Fransız endüstrisini Avrupalı komşularıyla kıyaslayan ekonomist, Aralık’ta yıllık bazda İtalya (%-1,9), Almanya (%-0,7) veya İspanya’da (%-0,6) üretim düşüşlerinden daha kötü olduğunu söyledi.
Kilitlenmeden önceki son ay olan Şubat 2020 ile karşılaştırıldığında da Fransız sanayi üretimindeki düşüşün yine Avrupalı komşularınınkinden çok daha fazla olduğunu belirtti.Fransa’da rakam yüzde 4,9’ken İtalya, Almanya ve İspanya için sırasıyla %-3,7, % 3,6 ve %-0,5’ti. Fransız sanayi sektörünün, yapısı ve bileşimi nedeniyle muhtemelen mevcut krizden komşu ülkelere göre daha fazla etkilendiğini kaydederek makine ve sermaye mallarının üretiminin Fransa’da Almanya veya İtalya’dakinden daha küçük bir paya sahip olduğunu bildirdi.
Bunun da Fransa’nın Çin’deki ekonomik toparlanmadan komşularından daha az yararlandığı anlamına geldiğini aktardı. Aynı zamanda Fransa’daki üretimin güçlü bir şekilde pandemi sırasında daha büyük darbe alan havacılık sektörüne yönelik olduğunu ekledi.
Kilitlenmeler ve kısıtlayıcı önlemlerin birçok Avrupa ülkesinde olduğu gibi esas olarak hizmet sektörünü etkilediğini söyleyen ekonomist, sanayinin itici güç haline geldiğini ancak Fransa’da bu motorun çok dinamik olmadığını belirtti. “Görünüm çok cesaret verici değil” dedi.