Paratic Piyasalar Mobil Uygulama Icon
Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive
İNDİR

Fransa %18,2’lik Büyümeyle Euro Bölgesi Toparlanmasında Öne Çıktı

Fransa, üçüncü çeyrek toparlanmasında Euro Bölgesi genelinde GSYİH büyümesine liderlik ederken Maliye Bakanı Bruno Le Maire, 4. çeyrek için uyarıda bulundu.
Fransa %18,2’lik Büyümeyle Euro Bölgesi Toparlanmasında Öne Çıktı
Son Güncelleme: 
Yorum

Yılın ikinci çeyreğindeki yüzde 13,8’lik düşüşü %13,7’ye revize edilen Fransa GSYİH’si, üçüncü çeyrekte yüzde 18,2 ile güçlü büyüme kaydetti. Fransa’nın ulusal istatistik bürosu INSEE tarafından yapılan açıklamada GSYİH’de iyileşme görülse de kriz öncesi seviyenin oldukça altında kaldığı belirtildi.

Hacim olarak ölçüldüğünde, 2019’un üçüncü çeyreğindeki seviyesine (bir önceki yıla göre) kıyasla, 3Ç20 GSYİH’sinin yüzde 4,3 daha düşük olduğu aktarıldı. Bununla birlikte Fransa, üçüncü çeyrek toparlanmasında Euro Bölgesi genelinde GSYİH büyümesine liderlik etti.

Ancak Fransa Maliye Bakanı Bruno Le Maire bugün Fransa Inter’e yaptığı açıklamada dördüncü çeyreğin zorlu geçeceğini ve ekonominin 2020’de genel olarak %11 küçülmesinin beklendiğini söyledi. Bu, yüzde 10’luk önceki tahminlerden daha kötü geldi.

Fransa’nın 2021 yılına kadar makul ekonomik büyüme rakamlarına kavuşmasını umduğunu da yineleyen Le Maire, “2021’den itibaren iyi büyüme rakamları olacak büyüme rakamlarını bir kez daha bulabileceğiz” dedi. Dördüncü çeyrekte, negatif bir büyüme oranı görme riskinden bahseden Maliye Bakanı, “2021’de güçlü toparlanma olacağından eminim” ifadelerini kullandı.

INSEE’nin açıklamasına göre iç talebin tüm bileşenleri üçüncü çeyrekte güçlü bir şekilde toparlandı.
INSEE Fransa GSYİH
Kaynak: INSEE

Özellikle, hane halkı tüketim harcamaları yüzde 17,3 artışla kriz öncesi düzeyine yakınken genel hükümet harcamaları bunu hafifçe aştı. Brüt sabit sermaye oluşumu üçüncü çeyrekte toparlanmaya rağmen yıllık bazda yüzde 5,1 ekside kaldı.

Genel olarak, toplam yurt içi talep bu çeyrekte GSYİH büyümesine +18,9 puan katkıda bulunurken dış ticaret de bu çeyrekte toparlandı, özellikle ihracat güçlü sıçradı. İthalat da arttı ancak yükseliş ihracattan daha az belirgindi. Genel olarak, dış ticaret GSYİH büyümesine 1,2 ile olumlu katkı yaptı. Son olarak, stoklardaki değişiklikler GSYİH büyümesine olumsuz katkıda bulundu.

Toplam üretim üçüncü çeyrekte geri dönse de yalnızca piyasa dışı hizmetler geçen yılın seviyesine geri döndü. Mal ve hizmetlerde toplam üretim 2. çeyrekte yüzde 13,9 küçüldükten sonra yüzde 17.6 arttı.

Ancak kriz öncesi seviyesine geri dönmedi ve 3. çeyrekteki seviyenin yüzde 4,8 altında kaldı. Özellikle branşlara göre mal üretimi kriz öncesi seviyenin oldukça altında kalırken hizmetler üçüncü çeyrekte kriz öncesi seviyelerine yaklaştı. Pazar hizmetleri, özellikle ulaşım, konaklama ve yemek hizmetlerinde, daha sıkışık kaldı.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Grafik Aklında yatırım fikri varsa harekete geç!
GCM Yatırım - Ödüllü ve Lisanslı Yatırım Kuruluşu
Sponsorlu