
Daha önce onayladığı dijital vergi yasası nedeniyle ABD’yle arası açılan Fransa, bu kez de Facebook’un önerdiği kripto para birimine yaklaşımıyla ABD’li bir teknoloji devini hedef aldı.
Bugün Paris’teki OECD konferansında konuşan Fransa Maliye Bakanı Bruno Le Maire, Libra’nun hükümetlerin egemenliğini riske sokacağını dile getirdi.
Libra etrafındaki endişelerin ciddi olduğunu savunan Bruno Le Maire, bu koşullarda Libra’nın Avrupa topraklarında gelişmesine izin vermeyeceklerini açıkça söylemek istediğini aktardı.Nitekim kendisi, Facebook’un Libra’yı tanıttığı Haziran ayından bu yana kripto paranın açık bir eleştirmeni oldu. Kripto paranın diğer ülkelerin para birimlerinin egemenliğini baltalayabileceği yönündeki endişelerin yanında Le Maire, kara para aklama, terör finansmanı ve piyasa baskınlığı ile ilgili konuları vurguladı. Libra’yı katı kurallar olmadan kabul edemeyiz diyen Bruno Le Maire gibi dünya çapında pek çok politika yapıcı benzer kaygıların üzerini çizdi.
Fransa Maliye Bakanı, Libra’nın Avrupa topraklarında gelişimine izin vermeyeceklerini söylese de Facebook’un kripto parasını 28 üyeli Avrupa Birliği’nden nasıl uzak tutabileceği konusunda bir şey demedi. Libra’nın ayrıca Facebook’un 2 milyar kullanıcısı olduğu için de sistemik bir risk oluşturduğunun üzerini çizen Le Maire, bu para biriminin işleyişinde, rezervlerinin yönetiminde meydana gelen herhangi bir bozulmanın önemli finansal aksamalar yaratabileceğini aktardı.
İsviçre Finansal Piyasalar Denetleme Kurumu (FINMA) Başkanı Mark Branson, Libra’nın uluslararası düzeyde tartışmalı görülse de projeyi kolaylaştırmanın kurumunun rolü olmadığını bildirdi. Bunun yerine mevcut kuralları açıklamaları ve uygulamaları gerektiğini vurguladı.
İlaveten İsviçre’nin büyük bir finans merkezi haline gelmesini istiyorsa, Libra gibi büyük projelerle çalışmanın potansiyel riskleriyle yaşamak zorunda kalacağını da kaydetti.
“Yüksek finans, itibarlı riskler getirebilir. Bu dünyanın her yerinde geçerlidir. Ancak İsviçre’nin sadece bu tür risklerden kaçınmak için ikinci sınıf bir finans merkezi haline gelmesi gerektiğini düşünmekte zorlanıyorum. Belirleyici faktör, İsviçre’nin güvenilir bir düzenleme ve denetlemenin yanı sıra büyük oyuncular için uygun çerçeve koşullarına sahip olup olmadığıdır.” dedi.