
19 ülkenin üye olduğu Euro Bölgesi, 2019 yılının ilk çeyreğinde %0,4 büyüme kaydederek beklentilerin üzerinde bir veri açıklamıştı. Bu verilerden önce ekonomistlerin beklentisi %0,2 ile %0,4 arasındayken, açıklanan rakam beklentileri yeterince karşılamıştı.
Bugün, Avrupa’nın en güçlü ekonomilerinden biri olan Fransa’nın ekonomik büyümesinin 2019’un ikinci çeyreğinde beklenmeyen bir şekilde yavaşladığı tespit edildi. Bir süredir risk altında olan Euro Bölgesi, imalat verilerindeki düşüş ve bunun yanında Almanya’nın olumsuzluklarından etkilendi ve böylelikle bölgenin maruz kaldığı riskler artmış oldu.
Fransa ekonomisi Haziran itibarıyla biten üç aylık dönemde bir önceki çeyreğe göre %0,2 büyüdü. Bu rakamla ekonomistlerin %0,3’lük beklentisinin altında kaldı.Bunun yanında ülkenin yıllık büyümesine ilişkin beklentiler %1,4 idi. Bu da %1,3 oranıyla yine beklentileri karşılamadı. Fransa’nın uluslararası ticaretten kaynaklanan olumsuzluklara daha dayanıklı bir ülke olduğu göz önüne alındığında ve ülkenin Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’ın 17 milyar Euro tutarındaki teşvikle desteklediği iç talebe bağlılığı gibi iki etken, ülkenin “daha dayanıklı” olması gerektiğini düşündürüyordu.
Euro Bölgesi ekonomisine dair birtakım olumsuz durumlar sürerken, geçtiğimiz gün yaptığı politika toplantısında faiz indirimine gitmeyen Avrupa Merkez Bankası (AMB), beklentiler doğrultusunda hareket etmişti. Banka, toplantıda Eylül ayında bir indirim yapacağına ilişkin mesajlar vermişti.
Toplantının hemen ardından konuşma yapan AMB Başkanı Mario Draghi, Euro Bölgesi’nde ekonomik görünümün kötüye gittiğini, bunun için hükümetlerin daha çok mali destek vermesi gerektiğini belirtmişti. Konuşmasında özellikle parasal teşviğe ihtiyaç duyulduğunun altını çizen Draghi, bu konuda gerekenin yapılması için çağrı yaptı.
Diğer bir yandan bölgenin en büyük ekonomisinden birine sahip olan Almanya, 2019’un ikinci çeyreği için ekonomide daralma sinyalleri vermiş ve Temmuz ayına ilişkin ZEW endekslerinde beklenenden fazla düşüş kaydetmişti. Böylelikle yatırımcıların Almanya’nın ekonomik görünümüne ilişkin beklentileri üç ay ard arda gerilemişti.