
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Cuma günü Türkiye hakkında not kararını açıkladı. Kurum, Türkiye’nin kredi notunu “BB-” olarak belirlerken, görünümünü “negatif”ten “durağan”a yükseltti. Bu sayede 7 yıl aradan sonra ilk defa Türkiye ekonomisi hakkında olumlu bir değerlendirme yapılmış olundu.
Yapılan açıklamada, Suriye’de yürütülen askeri operasyonların daha geniş bir çatışmaya dönüşmemesi halinde kredi notunun bu şekilde bırakılacağı ve önemli bir etki yaratmayacağı ifade edildi. Fitch Ratings Yöneticisi Douglas Winslow ise not kararını verirken baz aldıkları gerekçeleri anlattı.
Winslow, Türkiye’nin not görünümünü son dönemde ekonomide dengelenme sağladıkları için yukarı yönde revize ettiklerini söyledi.Cari işlemlerde fazla verildiğini, enflasyonda düşüş olduğunu ve ekonomide iyileşmenin sürdüğünü dile getiren Winslow, tüm bu gelişmelerin not kararını etkilediğini söyledi.
Bu sabah açıklanan verilere göre enflasyon yıllık bazda %8,55 seviyesinde gerçekleşti. Bir önceki ayın seviyesi olan %9,26’dan gerileme olurken, açıklanan rakamlar piyasa beklentisine paralel yönde gerçekleşti.
Enflasyondaki iyileşmenin not görünümünde pozitif etki yarattığını söyleyen Fitch Ratings Yöneticisi, TCMB’nin faiz indirimi konusuna da değindi. Merkez Bankası sene başından bu yana politika faizlerinde toplamda 1000 baz puanlık indirim uyguladı. Goldman Sachs analistleri, Merkez’den bu yıl bitmeden 75 baz puanlık daha indirim beklediklerini bildirdi.
ABD’nin Türkiye’ye uyguladığı yaptırımların kaldırılmasının da dengelenme sürecinde payı olduğu ifade edildi.Küresel finansal koşulların elverişli olmasının da Türkiye’nin ekonomisinin dengelenmesine yardımcı olduğunu belirten Winslow, öte yandan dış finansman ihtiyacında hassasiyetin devam ettiğini aktardı.
2020 yılında 170 milyar dolar düzeyinde dış finansman ihtiyacı beklediklerini, fakat alınacak önlemlerin bu ihtiyacı azaltacağını dile getirdi. Buna örnek olarak emeklilik alanında uygulanacak reformlar gösterilirken, yapısal önlemlerin tasarrufları artırabileceği kaydedildi.
Hanehalkının ve kamu borcunun ekonominin güçlü tarafları olduğunu dile getiren Winslow diğer yandan; yüksek enflasyon, dış finansman bağımlılığı, jeopolitik riskler ve zayıf para politikasının ise ekonominin hassas tarafları olduğunu açıkladı. TCMB’nin 2020 yılının sonunda politika faiz oranını %13 seviyesine çekeceğini öngördü.