
Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, 25 Mart 2020 tarihli notunda tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınının, Türkiye ekonomisi üzerindeki etkilerini değerlendirdi. Genel olarak Türkiye‘de Covid-19 kaynaklı risklerin küresel finansal koşullardaki bozulmaya bağlı olduğu ifade edildi.
Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings Türk bankaların kredi profiline yönelik risk artışıyla karşı karşıya olduğunu açıkladı.Türkiye’nin dış finansman ihtiyacının yüksek oranda olduğu belirtilen analist notunda jeopolitik riskler, zayıf para politikası kredibilitesi, küresel piyasa algısındaki bozulma gibi faktörlerin kırılganlığı artırdığı söylendi. Söz konusu faktörlerin 21 Şubat‘ta yeniden teyit edilen “BB-“/durağan notu üzerinde üzerinde baskı yarattığı söylendi.
Türkiye’nin dış finansman ihtiyacına en büyük katkının bankacılık sektöründen geldiği söylenen Fitch değerlendirilmesinde, koronavirüs salgını öncesinde bankaların yabancı para cinsinden mevduatının önemli ölçüde artış gösterdiği söylendi. Öte yandan yabancı para cinsinden borçlanmanın 2018 yılının ilk yarısından bu yana düşüş gösterdiği kaydedildi.
Koronavirüs salgınının etkilerinin Türkiye’nin cari hesabını zayıflatması bekleniyor.Cari hesabı gayrisafi yurt içi hasılanın %1’i kadar fazlaya çeken en önemli faktörün reel efektif döviz kuru olduğu belirtildi. Turizm gelirlerindeki ve ihracat talebindeki düşüşün, zayıf enerji ithalatını gölgede bıraktığı kaydedildi.
Yapılan değerlendirmede petrol fiyatlarında ortalama 10 dolar düşüş olmasının, cari hesaba 3,5 milyar dolar iyileştirme olarak yansıdığı açıklandı.,
Piyasanın salgın hastalık nedeniyle kapanması halinde, bankaların daha kararlı fonlama kaynakları olan dış borç servis gereksinimlerinin 35-40 milyar dolar olabileceği ifade edildi. 81 milyar dolarlık yabancı para cinsi likiditenin ise vadesi gelen piyasa borçlanmalarının ve mevduatının %20’sini karşıladığı söylendi.