
Fitch Ratings, yayımladığı Küresel Ekonomik Görünüm Raporu ile gündeme geldi. Türkiye’nin büyüme notunu sert düşüren kurum, 2021 için yüzde 4,3’lük büyüme tahminini yüzde 2,4’e çekti.
2023 için büyüme tahminini ise yüzde 3,5’ten yüzde 3,2’ye indirdi.
Türkiye ekonomisinin 2021’i yılın son çeyreğinde tüketimde yüzde 12,4 artışın etkisiyle güçlü bir büyüme ile kapattığını anımsatan Fitch; tüketimde bu büyümenin, liradaki çöküş sonrası enflasyonda beklenen yükseliş öncesi hanehalklarının satın almaları hızlandırılmalarını yansıttığını aktardı.

Tüketimin bu kazanımları 2022’nin ilk çeyreğinde geri vermesi ve dolayısıyla gayri safi yurt içi hasılanın (GSYİH) daralmasının beklendiği söylendi. Bununla birlikte faiz ve dolar hakkında öngörüleriyle dikkat çekti.
Politika faizinin bu yılın sonunda yüzde 14’te kalacağını öngören Fitch, 2023 sonunda politika faizinin yüzde 19’a yükseleceğini öngördü. Dolar/TL için 2022 yıl sonu tahminini 16,00 olarak belirtirken 2023 sonu için 17,80’e işaret etti.
Şubat ayında yüzde 55’e dayanarak rekor tazeleyen enflasyonun yıl ortasına kadar yüzde 60 civarına çıkacağını tahmin etti. 2022 yıl sonu için enflasyonun yüzde 49 olacağını söyledi.
Küresel Büyüme için Neler Bekleniyor?
Fitch Ratings’in raporuna göre küresel GSYİH büyümesi için görünüm, enflasyon zorluklarının artması ve Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin küresel enerji kaynaklarını tehdit etmesi nedeniyle önemli ölçüde kötüleşti.
Kuruluş küresel ekonomik büyüme tahminini yüzde 4,2’den 3,5’e çekti. Fitch Ratings Baş Ekonomisti Brian Coulton şu ifadelerle dikkat çekti:
“Küresel enflasyon, en az yirmi yıllık bir aradan sonra intikamla geri döndü. Bu, bir enflasyon rejimi değişikliği anı gibi hissettirmeye başlıyor.”
Rusya’nın Ukrayna’yı işgali ve ardından Rusya’ya uygulanan ekonomik yaptırımlar, küresel enerji arzını riske atarken yaptırımların yakın zamanda iptal edilmesi pek mümkün görünmüyor.
Yaşananların etkisiyle Fitch, Euro Bölgesi büyümesini 1,5 puan azaltarak yüzde 3’e ve ABD için 0,2 puan azaltarak yüzde 3,5’e düşürdü.
Fakat enflasyon zorlukları ve arz şokları, Fed’in çok daha ani sıkılaşmasına yol açarsa, petrol fiyatlarını sürdürülebilir bir süre için varil başına 150 dolara çıkarırsa ve Avrupa’da yaygın enerji tayini ile ilişkilendirilirse, dünya GSYİH büyümesi üzerinde çok daha ağır sonuçlar görülebileceği konusunda uyardı.