
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Finansal Hizmetler Anketi ve Finansal Hizmetler Güven Endeksi (FHGE) sonuçlarını yayımladı. 158 kuruluşun yanıtları alınarak oluşturulan araştırma sonuçlarına göre, finansal hizmetler güven endeksi Ağustos’ta bir önceki aya kıyasla 18,4 puan azalarak 129,8’e geriledi.
Son üç ayda iş durumunda iyileşme ve hizmetlere olan talepte iyileşme olacağına dair değerlendirmelerin bir önceki aya göre zayıfladığı gözlendi.
TCMB tarafından açıklanan verilere göre finansal hizmetler güven endeksi, Ağustos’ta aylık bazda 18,4 puanlık düşüş gösterdi.Bu gerilemede; son üç aydaki iş durumu ve hizmetlere olan talep ile gelecek üç aydaki dönem için hizmetlere olan talep beklentilerinin zayıflamasının etkisi oldu.
Söz konusu dönemde, son üç aylık dönem için iş durumunda iyileşme ve hizmetlere olan talepte artış olduğuna yönelik yapılan değerlendirmeler, bir önceki anket dönemine kıyasla zayıfladı. Aynı şekilde gelecek üç aylık dönemde hizmetlere olan talepte artış olacağına dair beklentilerin azaldığı belirtildi.
Son üç aylık değerlendirmede, istihdam konusunda düşüş olacağını bildirenler lehine olan seyir güçlendi.Gelecek üç aylık dönemde istihdam azalış olacağını bekleyenlerin lehine olan seyirde de artış oldu. NACE Rev.2 sektör sınıflamasına göre sigorta ve emeklilik fonları hariç 64-Finansal Hizmet Faaliyetleri Temmuz ayında göre 19,5 puan düşüş gösterdi.
Zorunlu sosyal güvenlik hizmetleri hariç 65-Sigorta, Reasürans ve Emeklilik Fonları endeksinde bir önceki aya göre 1,0 puanlık artış gerçekleşti. 66-Finansal Hizmetler ile Sigorta Faaliyetleri için Yardımcı Faaliyetleri endeksinde ise bir önceki aya kıyasla 18,9 puanlık artış gözlendi.
Bu arada kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings Türk bankalarına yönelik yeni bir değerlendirme yaptı.Kurumun bugün yayımladığı raporda, Türk lirası cinsinden yıllık %10-20 arasında kredi büyümesi teşviğinin, hızlı bir kredi artışına neden olmayabileceği aktarıldı. Bahsi geçen teşviğin kamu bankalarındaki hızlı büyümeyi sınırlandıracağı, ancak özel bankaların kredi büyümesini destekleyebileceği ifade edildi. Teşviklerin gelecek dönemde kredi büyümesini hızlandırabileceği ve sektördeki riskleri artırabileceği ifade edildi.