
ABD’de koronavirüs vakalarında artış hızlı bir şekilde devam ediyor. Worldometer verilerine göre 13 Kasım tarihinde bildirilen yeni vaka sayısı 183 bin 527 adet oldu. Günlük yeni vaka konusunda en başından beri görülen en yüksek seviyeye ulaşıldı. Toplam vaka sayısı ise 11 milyonu geçti.
ABD’de en çok vaka 1 milyonun üstünde enfekte insan ile Teksas ve Kaliforniya eyaletlerinde bulunuyor.
Kıtada vaka sayıları artmaya devam ederken, başkanlık seçimlerinin belirsizliği de devam ediyor. Biden’in resmi olmayan galibiyeti ve Trump’ın bu konuda neler yapacağı konusunda şiddetli bir belirsizlik yaşanıyor. Tüm bunlar ise ekonomik riskleri artırıyor. Ülkedeki ekonomik riskler ise FED yetkililerini görüş ayrılığına itiyor.
St. Louis FED Başkanı James Bullard, koronavirüs vakalarındaki mevcut artışın kontrol edilebilir olduğunu ve hanehalkının sadece doğru yöne itilmesiyle ekonominin iyileşebileceğini söylüyor. New York FED Başkanı John Williams ise sağlık krizinin ekonomiye o zamana kadar bir soru işareti koymasıyla tam bir iyileşmenin ancak aşıyla gerçekleşeceğine inanıyor.
Minneapolis FED Başkanı Neel Kashkari de güven kaybetmiş bir sağlık sistemindeki yayılmayı yavaşlatmaya ve ölümleri azaltmaya çalışmak için Cuma günü geçici bir kilitlenme desteğini yeniden artırdı. Virüsün kontrolsüz kalması durumunda sessiz bir iyileşme öngördüğünü belirtiyor.
FED politikasının her durum için belirlenebileceği ancak tartışmanın diğer hükümet kollarına nasıl yansıyacağı konusundaki tartışmayı tetikleyebileceği söyleniyor.
ABD’de milyonlarca kişi işsiz kalırken, bazı sektörler pandemi nedeniyle ciddi şekilde genelleniyor. Yeni bir kilitlenme durumunda bu sektörlerde yer alan şirketlerin nasıl toparlanacağı ise belirsizliğini koruyor. Üstelik aşının ekonomik iyileşmeyi hemen mi, yoksa birkaç yıla kadar mı sağlayacağı konusu da belirsizliği artırıyor.
Bullard Cuma günü yaptığı açıklamada, Kongre’nin baharda geçirdiği pandemiyle ilgili kabaca 3 trilyon dolarlık yardımın, durgunluktan kaynaklanan sonuçların çoğunu giderecek kadar büyük olduğunu hissettiğini söyledi. Durgunluğun ise beklenenden hızlı gerçekleşen toparlanmanın başlamasıyla Nisan ayında sona erdiğini savundu.
Memphis Ekonomi Kulübü’ne yaptığı bir web yayınında, işletmelerin ve hanehalklarının adapte olduğunu, ekonominin büyük bir kısmının salgınla başa çıkmak zorunda olsalar bile mallarını veya hizmetlerini güvenli bir şekilde üretebildiklerini ifade etti.
Williams ise mali yardımın toparlanmayı hızlandırdığını belirterek, tüketici harcamalarının bunun bir nedeni olduğuna dikkat çekti.
William, aşı olana kadar ekonominin aksamaya devam edeceğinden endişelendiğini söyledi. Son açıklanan verilere göre ABD’de kişisel tüketici harcamaları (PCE), 201,4 milyar dolara ulaşırken, %1,4 artış kaydetti. PCE fiyat endeksi ise %0,2 oranında artış gösterdi.
İşlerinden ayrılan insanların hala yardıma ihtiyacı olduğunu kabul eden Bullard, hedefli yardım ile bireysel hijyenin birleşiminin pandemiyi durdurabileceğini söyledi. Bir aşının gerçekleşmesi beklenenden daha uzun süre bile iyileşmenin ilerlemesine izin verilmesi gerektiğini ifade etti.
Williams Financial Times’a verdiği bir röportajda, geçtiğimiz günlerde aşı cephesindeki ilerlemenin önümüzdeki yıl koronavirüsün ötesine geçme yeteneği hakkında olumlu işaretler sunduğunu söyledi. Ancak ekonominin hala derin bir deliğe sahip olduğunu ve vakalardaki hızlı artışın, ekonominin bu dönemi atlatma kabiliyetine açıkça bir soru işareti koyduğunu belirtti.