
FED Guvernörü Lael Brainard, merkez bankasının para politikasını formüle ederken göz önünde bulundurması gereken diğer tüm şeylerin yanı sıra iklim değişikliğini de dikkate alması gerektiğini söyledi.
Konuyu San Francisco’daki bir konuşmasında ele alan Brainard, meselenin uygun faiz oranlarının belirlenmesinde etkili olabileceğini ve mali kriz sırasında olanlara benzer şekilde sistemik finansal hasara yol açabileceğini belirtti.
FED’in maksimum istihdam ve fiyat istikrarı hedeflerine ulaşmak için para politikasını belirlerken iklim değişikliğinin ve ilgili politikaların etkilerini dikkate almasının giderek artan şekilde önemli olacağını vurguladı.FED için dikkate alınacak hususlar arasında kasırgalar, orman yangınları ve taşkınlar gibi iklim değişikliğine bağlı olayların etkisinin geçici mi yoksa uzun ömürlü mü olacağı konusunun yer alacağını bildirdi. Bu tür değerlendirmelerin FED’in ne teşvik edici ne de büyümeyi sınırlayıcı olmayan uzun vadeli “nötr” faiz oranını nerede gördüğünü belirlemesine yardımcı olabileceğini savundu. Brainard; “iklimle alakalı olay ve politikalarla alakalı büyük belirsizlik tek başına, yatırımları ve ekonomik faaliyetleri engelleyebilir” dedi.
“Örneğin, mülk fiyatları iklimle ilgili riskleri doğru bir şekilde yansıtmazsa, ani bir düzeltme finansal kurumlarda zararlara yol açabilir ve bu da ekonomide borç vermeyi azaltabilir. Buna bağlı olarak servetteki düşüşler ekonomik faaliyetler üzerindeki etkileri artırabilir ve bu da finansal piyasalar üzerinde daha fazla etki yaratabilir.” diyen Brainard, bankaların bu tür değişikliklere karşı hazırlıklı olmaları ve riskleri tanımlayabilmeleri gerektiğini ekledi.
FED’in iklim değişikliği ve ekonomi konulu ilk konferansında Brainard; “Temel sorumluluklarımızı yerine getirmek için Federal Rezerv’in iklim değişikliğinin ekonomi ve finansal sisteme etkilerini incelemesi ve çalışmalarımızı buna göre uyarlaması önemli olacak” ifadelerini de kullandı.
FED’in aşırı havalardan, yüksek sıcaklıklardan, yükselen deniz seviyelerinden ve atmosferdeki sera gazı birikiminin diğer etkilerinden gelen riskler karşısında bankaların ve finansal sistemin esnekliğin nasıl koruyacağına bakması gerekeceğinin üzerini çizdi.ABD merkez bankasının küresel ısınmaya olan ilgisi, Trump yönetiminin bunun var olduğunu reddetmesine rağmen geldi. Nitekim Pazartesi günü Trump, Birleşmiş Milletler’i ABD’nin 12 ay içinde Paris İklim Anlaşması’ndan ayrılacağı konusunda bilgilendirdi.
San Francisco FED konferansı, FED’in ekonomik büyümeyi nasıl öngördüğü, bankaları nasıl düzenlediği ve hatta faiz oranlarını nasıl belirlediğinin değişebileceği konusunda politika yapıcılara verilen yoğun bir ders programı niteliğinde görüldü. Konferansta sunulan bildiriler, iklim değişikliğinin büyümeyi nasıl azalttığını açıkladı ve para politikası da dahil olmak üzere politikanın zararı azaltmak için nasıl kullanılabileceği konusunda fikirler sundu.
Güney Kaliforniya Üniversitesi Profesörü Hashem Pesaran, artan sıcaklıkların ve oynak yağışların ABD’nin ekonomik çıktısını son yıllarda yavaşlattığını gösterdiğini vurguladı. San Francisco Fed Başkanı Mary Daly konferansın başında; “İklim değişikliği görmezden gelemeyeceğimiz bir sorun. Bu geleceğin varsayımsal bir riski değil, riskler burada, onlarla başa çıkmalıyız.” dedi.