
St. Louis Fed Başkanı James Bullard, bugün yaptığı açıklamada arka arkaya açıklanan yüksek enflasyon raporlarının daha hızlı faiz artırımını garanti ettiğini söyledi.
CNBC’ye konuşan James Bullard, Temmuz ayına kadar faizin 100 baz puan artırılması gerektiği yönünde görüşünü tekrarladı.
Bullard, FED’i Hızlı Faiz Artırımına Çağırıyor
ABD Merkez Bankası’nın hızlanan enflasyona tepki vermesi gerektiğini söyleyen Bullard, geçen hafta açıklanan ve beklentilerin üzerinde yüzde 7,5’e yükselen ABD enflasyonuna atıfta bulundu.
40 yılın yükseğine çıkan Ocak ayının ABD enflasyonu sonrasında Bullard, Bloomberg’e konuşmuş ve bugünkü gibi daha hızlı faiz artırımı gerektiğini savunmuştu. Temmuz’a kadar 100 baz puan artış olması gerektiğini söyleyen Bullard, “40 yılın en yüksek enflasyonuna sahibiz, bence çok daha çevik ve verilere karşı çok daha reaktif olmamız gerekecek” demişti.
Bugün de benzer şekilde konuştu. FED’in önden yüklemeli faiz artışı yapması gerektiğini belirterek enflasyonda yukarı yönlü sürprizle karşılaştıklarını söyledi ve “bu çok büyük bir enflasyon” dedi.
“Burada güvenilirliğimiz söz konusu ve verilere tepki vermemiz gerekiyor. Ancak, bunu organize bir şekilde ve piyasaları rahatsız etmeyecek şekilde yapabileceğimizi düşünüyorum.” ifadelerini ekledi.
Temmuz’a kadar 100 baz puanlık artırım yapılması gerektiği hakkında, meslektaşlarını bunun iyi olduğuna ikna etmeye çalışacağını söyledi.
Bullard’ın Söylemi Sadece Ocak Enflasyonundan Kaynaklanmıyor

Yalnızca Ocak raporunu göz almadığını birlikte son dört raporun, enflasyonun ABD ekonomisinde genişlediğini ve muhtemelen hızlandığını gösterdiğini savundu.
“Gördüğümüz enflasyon düşük ve orta gelirli haneler için çok kötü. İnsanlar mutsuz, tüketici güveni düşüyor. Bu iyi bir durum değil. Enflasyon hedefimizi koruyacağımıza ve yüzde 2’ye geri döneceğimize dair insanlara güvence vermeliyiz.”