
Koronavirüste toplam vakalar 5 milyon 813 bini aştı. 358 bine dayanmakta olan ölü sayısı, felaketin hala tüm hızıyla devam ettiğini gösteriyor. ABD hala vaka ve ölü sayısında başı çekiyor. Ülkede 1,7 milyonu aşan vakalar 102 binin üzerinde insanın hayatını kaybetmesine neden oldu.
Salgın dünya ekonomilerine aylardır kabusu yaşatırken, dört bir yandan gelen ekonomik veriler durumun ne kadar ciddi olduğunu anlamamıza yardımcı oluyor. Dolayısıyla en güçlü ekonomiler dahi bu yıkıcı sarsılmadan en az hasarla kurtulmanın yollarını arıyor.
Virüs en fazla etkiyi ABD’de gösterince haliyle ekonominin ne halde olduğuna yönelik duyulan merak da artıyor. Son olarak Kansas City FED’in hazırladığı Bej Kitap yayımlandı ve içerikte ekonomiye ilişkin dikkat çeken detaylara yer verildi.
Bunlardan biri salgının ekonomik faaliyetleri yalnızca ABD’de değil, tüm bölgelerde ciddi anlamda gerilettiği oldu. ABD ekonomisinde ise çoğu sektörün zayıfladığı bildirilirken bundan sonrası için çok daha karamsar yorumlar yapıldı.
FED’in St. Louis yetkilisi James Bullard, dün yaptığı basın açıklamasında en vasat günlerin atlatıldığını söyleyerek bir nebze iç rahatlattı.St. Louis Fed President Jim Bullard speaks with Fox Business about reopening the U.S. economy and his outlook for economic growth and unemployment https://t.co/RPHl8NuOcW
— St. Louis Fed (@stlouisfed) May 27, 2020
Bilindiği gibi ABD ekonomisi salgından dolayı sayısız zorlukla karşılaştı. FED Başkanı Jerome Powell benzersiz bir ekonomik gerilemenin ortasında olunduğunu söylerken, salgının seyri nedeniyle oluşan belirsizliğin tahmin yürütmeyi zorlaştırdığını açıklamıştı. Bugüne kadar çokça ekonomist ve yetkili tarafından değerlendiren ABD ekonomisi genellikle olumsuz yorumlara maruz kaldı.
Bullard’ın nispeten daha iyimser olan ekonomik yorumunda şu ayrıntılar göze çarptı;
Öte yandan ekonomik büyümesi neredeyse imkansız görünen ABD’nin daralacağına da dikkat çeken Bullard, Nisan ayını en kötü ay olarak değerlendirdi ve Mayıs’ın sonuna geldiğimiz şu günlerde en kötü sürecin geride kaldığını ifade etti. Zorunlu eve kapanmaların en yoğun Nisan’da görüldüğüne işaret etti ve bu durumun düzelmesiyle Haziran ve üçüncü çeyrekte kısmi toparlanma için yeşil ışık yaktı.
Bullard, devam eden ekonomik kilitlenmelerin durumu çok daha kötüye taşıyacağını düşünmüş olacak ki yeniden açılmalara istekli olduğunu şu ifadeleriyle sezdirdi; “Sanırım salgının ilk şokunu geçiyoruz ve şimdi dışarıdaki yeni risklere uyum sağlamayı öğrenmeliyiz…” Bullard, ülkede işsizliğin ilk yarıdan sonra düşmesini beklerken, yıl sonuna kadar çift haneli kalmasını beklediğini de ekledi.
Ülke sağlığı açısından ekonomik faaliyetlerinin neredeyse bütününün durmuş olması, pandeminin yükseldiği 9 haftada 39 milyon işsizlik maaş başvurusu getirmişti ki bu da ülkede istihdamın enkaz altında kaldığını gösterdi.