
IHS Markit verilerinden elde edilerek hazırlanan İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat PMI (Satın Alma Yöneticileri Endeksi) aylık sonuçları açıklandı. Açıklanan verilere göre Eylül ayında üretim artmaya devam etse de büyüme hızında yavaşlama oldu.
Türk lirasındaki değer kaybı enflasyonist baskıları artırdı. İmalat sektöründeki büyüme son dört ayın en düşük seviyesinde gerçeklese de olumlu tabloyu korumaya devam etti.
Eylül ayında üretim ve yeni sipariş endekslerindeki büyüme dördüncü ayına taşındı.
Aylık raporda yer alan bilgiye göre imalat PMI Eylül ayında gerilese de koronavirüs salgınının yarattığı daralmanın ardından toparlanmanın devam ettiği söylendi.
Ancak Türk lirasının majör para birimleri karşısında değer kaybının hızlanmasıyla girdi maliyetleri ve nihai ürün fiyatlarında artış olduğu hatırlatıldı.
Endekste yer alan 10 sektörün çoğunda faaliyet koşullarının iyileştirmeyi devam ettirdiği fakat bazı konularda risklerin mevcut olduğu belirtildi.
Geçen ay en fazla büyüme gerçekleştiren sektörlerin başında kimyasal, ana metal, plastik ve kauçuk yer alırken; gıda, giyim ve deri ürünleri gibi alanlarda yavaşlama olduğu açıklandı.
İSO aylık raporuna göre Eylül’de işe alımlarda artış oldu.
Son iki yılın en yüksek oranda istihdamının gerçekleştiği dönemde işe alımlardaki iyileşme dört aydır aralıksız devam etmiş oldu. Ankete katılanların %15’i çalışan sayısında artış olduğunu, bunun da yeni siparişlerdeki büyümeden kaynaklandığını söyledi.
IHS Markit Ekonomi Direktörü Andrew Harker, geçen ayın raporunda en dikkat çekici gelişmenin istihdam tarafındaki artış olduğunu dile getirdi.
Salgın etkisiyle meydana gelen daralmanın ardından başlayan iyileşmenin sürdüğü, imalatçıların da istihdamı yeniden büyütmek için yatırım yapmaya istekli olduklarını söyledi.
Salgın tehdidinin halen devam ettiğini belirten Harker, firmaların yılın son çeyreğinde de eğilimlerin pozitif kalmasını ümit edeceğini sözlerine ekledi.