
Euro bölgesinde koronavirüs vakalarında aşılama programlarına karşın olumlu sonuçlar henüz görülmüyor. Bu durum bölgedeki ekonomik göstergelerin bozulmasına neden oluyor. 2020 yılının son çeyreğine ilişkin GSYİH verileri, bölgede çift dipli resesyon ihtimalini güçlendirmişti.
Ulusal imalat ve hizmet PMI anketlerinden derlenen Euro Bölgesi Üretkenlik PMI, Aralık ayındaki 48,4 seviyesinden Ocak ayında 47,4’e geriledi.
Mevsim etkilerine göre ayarlanan veri, Haziran’dan bu yana işgücü verimliliğindeki en hızlı bozulmaya işaret etti. Ayrıca son düşüş, mevcut indirim sırasını üç aya çıkardı. İşgücü verimliliğindeki düşüşün nedeni, imalat endüstrisinde sürdürülen büyüme ile hizmet sektörü genelinde verimlilikte görülen belirgin ve hızlı düşüş olarak açıklandı.
Verileri yayımlanan üç ülke arasında Fransa ve İtalya’da daralma kaydedilirken, Almanya’da yedi ayın en zayıfı olmasına karşın genişleme devam etti. Başlıktaki asıl engel hizmet sektörü olarak gösterildi. Koronavirüs pandemisi kısıtlamalarından ve gelecekteki belirsizlikten büyük ölçüde etkilenen hizmet sağlayıcılar, Ocak’ta istihdamı azaltmaya devam etti.
2021’in başında iş bırakma sayısındaki azalmaya rağmen ticari faaliyet daha hızlı daraldı. Aynı zamanda verimlilik geçen Haziran ayından bu yana en büyük ölçüde düştü. PMI verilerine göre; Euro bölgesi üreticileri de Ocak’ta personel sayısını azalttı. Ancak fabrikalar üretim artışının sinyallerini vermeye devam etti. Ardından yedinci ayda üretkenlik artış gösterdi. Genişleme hızı belirginken, Temmuz’dan bu yana en zayıfına geriledi.
Almanya, özel sektör genelinde verimlilik kazanımlarını kaydetmek için üretkenlik verilerinin yayımlandığı tek ülke oldu.
Bununla birlikte genişleme hızı genel olarak hafif ve mevcut durumda en yavaş olanıydı. Alman mal üreticileri, işgücü verimliliğinde seri ortalamasından çok daha güçlü bir artış kaydetti. PMI verileri, bordro rakamlarında bir başka düşüşe rağmen Ocak’ta çıktı artışının güçlü kaldığını gösterdi. Hizmet ekonomisinde üretkenlikteki en son bozulma, geçen Haziran ayından bu yana en hızlı ve genel olarak sağlam kalanı oldu.
Fransa ise özel sektör üretkenliğinde İtalya’dan daha güçlü bir düşüş gördü. Bu düşüş, şu anki dört aylık azaltma dizisinde en belirgin ve hızlı olanıydı. Hem imalat hem de hizmet sektörlerindeki Fransız şirketleri verimlilik kayıpları kaydetti. Hizmet sektöründeki bozulma daha keskin düzeyde gerçekleşti. Mal üreticilerinde istihdam ve üretim azalırken, hizmet firmaları personel sayısındaki hafif artışa rağmen ticari faaliyette daha keskin bir düşüş gördü.
İtalyan özel sektöründeki verimlilik ise Ocak ayında düşmeye devam etti. Mevcut daralma sırasını dört aya çıkardı. Azaltma hızı sağlam ve geçen Haziran ayından bu yana en hızlı düzeyde gerçekleşti. İtalyan hizmet sağlayıcıları, 2020 ortasından bu yana işgücü verimliliğindeki en hızlı bozulmayı kaydetti. Son 20 ayda büyüme yalnızca geçen Ağustos ayında kaydedildi. Mal üreticileri art arda yedinci ayda verimlilik artışları bildirirken, genişleme hızı mütevazı ve bu sıralamaya göre en zayıf düzeyde gerçekleşti.