Paratic Piyasalar Mobil Uygulama Icon
Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive
İNDİR

Euro Bölgesi için Ufukta Başka Bir Teknik Resesyon Görünüyor

Çift dip artan kısıtlamalar ve yeni Covid dalgalarıyla giderek yaklaşırken Euro Bölgesi’nin orta vadeli görünümü konusunda iyimser yorumlar geldi. İşte detaylar;
Euro Bölgesi için Ufukta Başka Bir Teknik Resesyon Görünüyor
Son Güncelleme: 
Yorum

Euro Bölgesi ve Avrupa Birliği’nin Eylül çeyreğindeki toparlanması, Aralık ayında önceki tahmine göre hafifçe düşürülmüştü. Son kısıtlamalarsa dördüncü çeyrek sonuçları hakkında endişeleri artırıyor.

ING’nin son notu da o endişeleri ele alıyor. Notta Covid-19’un ikinci dalgasının, Avrupalı politika yapıcılar için bir köstebek yakalama oyununa dönüştüğü çünkü bir ülkedeki kilitlemeler sayesinde görülen daha yavaş enfeksiyon oranlarının, diğerlerinde daha hızlı enfeksiyon oranlarını izlediği belirtildi.

Fransa, Belçika ve İrlanda’daki katı Kasım önlemleri, Aralık ayında hafifletilmiş kısıtlamalarla sona ererken Almanya, Hollanda ve diğer ülkeler Ocak’a kadar sürecek önlemleri önemli ölçüde sıkılaştırdı.
Euro Bölgesi 3Ç20 Ekonomik Büyüme
Kaynak: Eurostat

Son derece bulaşıcı virüs mutasyonlarıyla ilgili son haberlerse daha fazla kilitlenme riskini artırmakla kalmayıp aynı zamanda daha sıkı kısıtlamalar da getirdi ki bu da ikinci dalganın 2021’in ilk çeyreğine kadar ekonomik faaliyeti iyice azaltacağı anlamına geldi.

Bununla birlikte ekonominin oldukça dirençli olduğu da kanıtlandı ki önlemlerin ilk dalgadan daha yumuşak olduğunu gösteriyor. Örneğin yeni kısıtlamalar, ekonomik performans açısından dördüncü çeyreğe güçlü bir başlangıç yapan sektörü şimdiye kadar hariç tuttu.

Üretim ve ihracata ilişkin Ekim ayı verileri, hizmet sektörü otelcilik sektörünün kapanmasıyla mücadele ederken imalatın toparlanmaya devam ettiğini gösterdi.
Avrupa 25 Aralık Covid Durumu
Kaynak: Worldometers

Kasım ve Aralık anket verileri de kısıtlamalar sıkılsa bile üretimin artmaya devam ettiğini ve Euro Bölgesi ekonomisine indirilen darbeyi hafiflettiğini öne sürdü. Ancak AB sınırlarının İngiltere’ye geçici olarak kapatılmasının kısa vadeli tedarik zinciri etkilerinin yanı sıra en son kısıtlamalar ve çalışanlar için istem dışı uzun Noel tatilleri imalat sektörünün daha da zayıflamasına işaret etti.

ING, kısmi kapanmaların ciddi etkisi göz önüne alındığında dördüncü çeyrekte GSYİH’de bir düşüş kaçınılmaz olsa da bu durumun ekonomi üzerinde daha hafif bir etkiye dönüşmesi gerektiğini belirtti. İyimserlik şu ifadelerle anlatıldı:

“Aşı, devam eden parasal-mali teşvik, ABD’deki en son ve muhtemelen ek teşvik paketleri ve Asya’da devam eden v şeklindeki toparlanma ile Euro Bölgesi ekonomisinin orta vadeli beklentileri konusunda iyimseriz.” Ancak birçok uyarının da olduğu eklenerek birinci çeyrekte ekonomide küçük bir düşüş ve teknik resesyon riski bulunduğu söylendi.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Grafik Aklında yatırım fikri varsa harekete geç!
GCM Yatırım - Ödüllü ve Lisanslı Yatırım Kuruluşu
Sponsorlu