
Koronavirüs salgını Çin’de başlamasına rağmen bu ülkede kısa süre içinde kontrol altına alındı. Bu kez pandeminin merkez üssü Avrupa ülkelerine kaydı. Şu an vakaların neredeyse yarısına yakınını Avrupa ülkeleri oluşturuyor.
Almanya ve İtalya’da işyerleri açılmaya başlasa da ekonomistler Euro bölgesi için kötümser tahminlerde bulunuyor. Önümüzdeki 10 yıl çok yavaş bir ilerleme beklenen Euro bölgesi için beklentilerini paylaşan Capital Economics Avrupa Baş Ekonomisti Andrew Kenningham, bölge gayri safi yurt içi hasılası büyüme beklentilerini %1,1’den %0,8’e düşürmüştü.
Salgının etkilerinin sert bir şekilde görüldüğü 19 ülkenin yer aldığı Euro bölgesinde, son açıklanan ekonomik rakamlar da tablonun ne kadar kötü olduğunu gözler önüne seriyor.
Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat) tarafından bugün açıklanan verilere göre Mart ayında perakende satışlarında keskin bir düşüş oldu.
Açıklanan rakamlara göre Euro Bölgesi’nde perakende satışlar Mart’ta %11,2 oranında azaldı. Covid-19 salgını nedeniyle alınan önlemler perakende ticaret üzerinde çok belirgin bir etki yarattı. Avrupa Birliği ülkelerinde ise %10,4’lük düşüş gerçekleşti. Yıllık bazda %9,2 düşen satışlar %8 olan piyasa beklentisinin üzerinde geldi.
Yapılan açıklamada söz konusu azalmanın 1999 yılından bu yana gerçekleşen en keskin düşüş olduğu belirtildi. Satışların en fazla azaldığı sektörlerin başında giyim, ayakkabı ve tekstil ile otomotiv yakıtı yer aldı. Öte yandan gıda satışlarında %5, internet alışverişlerinde ise %2,6 oranında artış kaydedildi.
Avrupa Komisyonu, salgın nedeniyle ekonominin bu yıl %7,7 oranında daralacağını tahmin ediyor.The #coronavirus pandemic represents a major shock for the global and EU economies.
Our collective recovery will depend on continued strong and coordinated responses at EU and national level.
We are #StrongerTogether.More about the Spring #ECForecast → https://t.co/4HTRECMvUp pic.twitter.com/eUbdxX8bhb
— European Commission ?? #UnitedAgainstCoronavirus (@EU_Commission) May 6, 2020
Avrupa Ekonomik ve Mali İşler Komiseri Paolo Gentiloni, Avrupa’nın Büyük Buhran’dan bu yana görülen en ciddi ekonomik durgunluğunu yaşadığını söyleyerek,
“Hem durgunluğun derinliği hem de toparlanmanın gücü, kilitlenmelerin kaldırılabileceği hız, her ekonomide turizm gibi hizmetlerin ve her ülkenin finansal kaynaklarının koşuluyla farklı olacak.”
ifadesini kullandı.
Tüketici fiyat endeksinde düşüş bekleyen Komisyon, 2020 sonunda enflasyonun %0,2’ye inmesini bekliyor. Mart ayında üretici fiyat endeksinin %1,4 oranında gerilediği Euro Bölgesi’nde işsizliğin bu yıl %9’a çıkması tahmin ediliyor. Bazı ülkelerde işsizliğin diğerlerine kıyasla daha belirgin bir artış göstereceğinin altı çizildi.
Pandeminin küresel ve AB ekonomileri için büyük bir şok teşkil ettiği belirtilen Komisyon raporunda; tedarik zinciri, sermaye akışları, sanayi üretimi ve ticareti, tüketici harcamaları olmak üzere her alanın etkilendiği belirtildi.
Ekonomi Genel Müdür Yardımcısı Valdis Dombrovskis, AB ve üye ülkelerin salgının etkilerini azaltmak için olağanüstü önlemler alma konusunda anlaştığını hatırlattı. Nitekim salgının başından bu yana da birçok AB ülkesi ekonomik hasarı en aza indirmek için bir dizi tedbiri devreye sokmuştu.
Yayımlanan raporda kamu borçlarının GSYH’ya oranının artış göstereceği söylendi. Bu oranın Euro bölgesinde %102’ye çıkması, ancak gelecek yıl yeniden %98’e düşmesi öngörülüyor. AB tarafında ise %79,4’ten %95’e çıkması bekleniyor.