
Eurostat tarafından açıklanan verilere göre Euro Bölgesi’nde tüketici fiyatları 2020 Aralık ayında yıllık bazda yüzde 0,3 düştü. Kasım ayında da yüzde 0,3 olarak kalan enflasyon, Aralık’ta üçüncü ayında değişmedi. Ön tahminler, en çok enerji fiyatlarının düşmeye devam ettiğini, onun ardından enerji dışı endüstriyel malların geldiğini gösterdi. Öte yandan gıda, alkol ve tütün fiyatları arttı.
Aylık bazda fiyatlar, altı ayın en yüksek oranıyla yüzde 0,3 arttı. Değişken enerji, gıda, alkol ve tütün fiyatlarını hariç tutan ve ECB’nin politika kararlarında baktığı yıllık çekirdek enflasyon, rekor seviyedeki en düşük olan yüzde 0,2 ile değişmeden kaldı.
Öte yandan Euro Bölgesi’nin perakende ticareti 2020 Kasım’ında bir ay öncesine göre yüzde 6,1 düştü.
Bu, Ekim ayındaki aşağı yönlü revize edilmiş yüzde 1,4’lük artışın tersine dönerken yüzde 3,4’lük düşüş yönündeki piyasa beklentilerini de aştı. Bu hem gıda dışı ürünler hem de gıda ürünleri düştüğü için Nisan ayından bu yana perakende ticaretteki en büyük düşüş oldu. Gıda dışı ürünler içinde, tekstil, giyim, ayakkabı, elektrikli eşya ve mobilya, bilgisayar ekipmanı, kitaplar, farmasötik ve tıbbi ürünler için düştü. Posta siparişleri ve internet satışları yavaşladı.
Ayrıca akaryakıt satışları, bir önceki ayki yüzde 4,1’lik düşüşün ardından yüzde 10,6 geriledi.
ING’den Bert Colijn Euro Bölgesi verileri üzerine Aralık ayı enflasyonunun negatif kaldığını ancak bundan sonra bir tersine dönüş beklediklerini dile getirdi. Bu arada satışların, Kasım ayındaki ikinci dalga nedeniyle büyük ölçüde bozulduğunu ancak yine de direnç gösterdiklerini aktardı. Kısıtlamalar uzatıldıkça ve sıkılaştırıldıkça 2021’e zorlu bir başlangıç beklenmesi gerektiğini söyleyerek şöyle konuştu:
“Almanya’da KDV indirimi sona eriyor, 2020’nin başlarında petrol fiyatlarındaki düşüşün olumsuz fiyat etkileri rakamlardan kaybolacak ve sosyal uzaklaşma daha az sorun haline geldiğinden, yılın ilerleyen dönemlerinde hizmet enflasyonu muhtemeldir.
Orta vadede, yüksek işsizlik ve önemli çıktı açıkları enflasyon üzerinde bir engel oluşturacak, bu da enflasyon beklentilerinin önceki aşağı yönlü enflasyonist baskıların gevşemesine bağlı olarak fazla hareket etmesinin muhtemel olmadığı anlamına geliyor.” Uzmana göre bununla birlikte yeni kısıtlamaların açıklamaları yapılmaya devam edilirken 2021’in pozitif ekonomik büyüme ile başlaması olası görünmüyor.