
Avrupa’da çığ gibi büyüyen koronavirüs faciası, pek çok anlamda tarihi ilkleri yaşatıyor. Hem bölgenin alışık olmadığı şekilde kısıtlanan ekonomik faaliyetler hem de günlük yaşam kasvetli bir ortam yaratıyor. Durumun ekonomik etkileri açıklanan her bir veriyle ortaya çıkarken, nihayet ufak toparlanmalar kaydedilmeye başlanmıştı.
İyiye işaret eden verilerden biri dün açıklanan Euro Bölgesi’ne ait Mayıs ayı ekonomik güven endeksiydi. Mart ve Nisan’da rekor düzeyde kötüleyen ekonomi güveninin Mayıs’ta toparlanması yeniden başlatılan faaliyetlerin bir getirisi olarak değerlendirildi.
Bugün Mayıs ayı yıllık enflasyon rakamlarını açıklayan Euro Bölgesi, 4 yılın en düşük seviyedeki enflasyonunu kaydetti.Euro area #inflation down to 0.1% in May 2020: food +3.3%, services +1.3%, other goods +0.2%, energy -12.0% – flash estimate https://t.co/fidgTdZDb2 pic.twitter.com/r2YKDs9awI
— EU_Eurostat (@EU_Eurostat) May 29, 2020
Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat), bölgede yıllık enflasyonun Mayıs’ta %0,1 olarak gerçekleştiğini açıkladı. Bunun son 4 yıl içindeki en düşük rakam olması dikkat çekti. Üstelik pandemi nedeniyle duran üretim ve artan gıda fiyatlarına rağmen gerileme olması şaşkınlığa yol açtı. Nisan ayı yıllık enflasyonu ise %0,3’te ölçülmüştü.
Mayıs enflasyonu bir önceki ay olan Nisan’a kıyasla da %0,1 geriledi. Rakamlar, gıda fiyatlarının yükselmeye devam ettiği Euro Bölgesi’nde enerji fiyatlarında %12 düşüş olduğunu söyledi. Gıdayla birlikte alkol ve tütün ürünleri de bu dönemde zamlandı;

Bununla birlikte söz konusu dönemde çekirdek enflasyon %0,8’lik beklentilere rağmen %0,9 artış kaydetti. Euro Bölgesi’ne ilişkin endişe verici yorumlar hala sürerken, bu yıl tarihi bir resesyonun yolda olduğu söylenmişti.
Son günlerde devreye giren ekonomik toparlanma çabalarının ne kadar işe yarayacağı merak edilse de hemen her ülkede tehlike sürüyor. Yıkıcı bir ekonomik şokun ortasında kalan ülkeler çeşitli teşvikler ve kurtarma paketleriyle etkileri azaltmaya çabalıyor.