Paratic Piyasalar Mobil Uygulama Icon
Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive
İNDİR

Euro Bölgesi GSYİH’si İkinci Okumada Ekonominin 1Ç20’de %3,6 Daraldığını Söyledi

Covid-19 salgınının öngörülen etkileri birer birer kendini gösteriyor. 2020'nin ilk çeyrek büyüme verilerinin ikinci okuma sonuçlarını açıklayan Euro Bölgesi, önceki çeyreğe kıyasla %3,6 küçüldü.
Euro Bölgesi GSYİH’si İkinci Okumada Ekonominin 1Ç20’de %3,6 Daraldığını Söyledi
Son Güncelleme: 
Yorum

Koronavirüs salgınından azımsanamayacak derecede etkilenen Avrupa, hastalığın kol gezdiği ülkeler arasında ilk sıralarda yer alıyor. Aylardır verilen mücadelede Rusya, İspanya, Birleşik Krallık ve İtalya büyük zarar gördü.

Halihazırda 2 milyondan fazla vakanın merkez üssü olan Avrupa ülkeleri onca teşvik paketiyle desteklenmeye devam ediyor. Açıklanan veriler Euro Bölgesi’nin 2020’de tarihi  bir resesyon yaşayacağına işaret ederken, henüz yeni başlatılan normalleşme sürecinin pozitif etkileri verilere yansımadı.

Salı günü açıklanan veriler, beklentileri yanıltmayarak bölgede ekonomik küçülmeye işaret etti.

Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat) verilerine göre, Euro Bölgesi ekonomisi 2020’nin ilk çeyreğinde bir önceki çeyreğe kıyasla %3,6 daraldı.
Euro Bölgesi 1Ç20 GSYİH
Kaynak: Eurostat

Pandemiden oldukça etkilenen bölge ekonomisi, 2020’nin ilk çeyreğinde bir önceki çeyreğe kıyasla %3,6 daraldı. İlk çeyrekte büyüme beklentilerinden zaten uzak olan ekonomi, 19 üye ülkesi bulunan bölgenin aldığı hasarları yansıttı.

Nisan ayı sonunda ilk çeyrek büyüme verilerini açıklayan ve %3,8 daraldığı belirtilen bölgede bugün açıklanan veriler, ikinci okuma sonuçlarıydı. İlk okumaya göre son 25 yıl içindeki en sert daralmayı gören bölge, iş faaliyetlerindeki duraklamalardan olumsuz etkilenmişti.

AB Üyesi Ülkeler Büyüme
Kaynak: Eurostat

Tablodan da görüldüğü üzere Fransa, İtalya ve İspanya en fazla daralan ülkeler olarak belirlenmiş. Oranlar ise sırasıyla %5,3, %5,3 ve %5,2 olmuş.

Eurostat’ın verileri, Avrupa Birliği’nde (AB) mevsimsellikten arındırılmış GSYİH’nin yılın ilk çeyreğinde bir önceki çeyreğe kıyasla %3,2 ve 2019 yılının ilk çeyreğine kıyasla %2,6 azaldığını söyledi.

Yayımlanan rapordan Euro Bölgesi’nde istihdamın yılın ilk çeyreğinde %0,2 gerilediği kaydedilirken, yıllık bazdaki değişimin ise %0,4 artışa işaret ettiği görülüyor.

Tablo bize yılın ilk çeyreğinde istihdamın en fazla arttığı ülkenin Litvanya olduğunu söylüyor. Hemen ardından ise Malta ve Hırvatistan geliyor. İspanya ise söz konusu dönemde istihdamın en sert gerilediği ülke olmuş.

Covid-19 salgını en güçlü ekonomileri dahi alışık olmadığı bir zorluğa sürükledi. Çoğu ülke bu süreçte tarihinin en kötü verilerini açıkladı. Küresel ekonomi için korkutucu yorumlar yapılırken, bunun bir örneği de Dünya Bankası’nın 2020’de %5,2’lik daralma beklentisi oldu. Son 80 yılın en kötü resesyonuna işaret eden bu durum, pandeminin ekonomiyi ne derece etkilediğini gösteriyor.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Grafik Aklında yatırım fikri varsa harekete geç!
GCM Yatırım - Ödüllü ve Lisanslı Yatırım Kuruluşu
Sponsorlu