
Eski Hindistan Merkez Bankası Başkanı (RBI) Raghuram Rajan, ülke ekonomisindeki yüze 23,9’luk daralmanın diğerleriyle karşılaştırıldığında çok daha kötü olduğunu söyledi. Rajan’ın yorumu, G20 arasında en kötü darbeyi Hindistan GSYİH’si aldı diyen IMF Baş Ekonomisti Gita Gopinath’ın açıklamalarından birkaç gün sonra geldi.
2020-21 mali yılının ilk çeyreği için kısa süre önce açıklanan üç aylık GSYİH büyüme rakamlarının şaşırtıcı ve korkutucu olduğunu söyleyen Rajan, rakamların kayıt dışı sektördeki zarar tahminleri alındığında muhtemelen daha kötü olacağını dile getirdi.
Düşüşün, İtalya’daki yüzde 12,4 ve ABD’deki yüzde 9,5’lik düşüş ile karşılaştırıldığında çok daha kötü olduğunu ekledi.
İtalya ve ABD’nin Covid’den en çok etkilenen gelişmiş ülkelerden ikisi olduğunu, Hindistan’ınsa ABD’den sonra en çok etkilenen ülke olduğunu ve günlük vakaların her gün yeni rekorlar kırdığını belirtti.
Ülkedeki şiddetli COVID-19 salgını hakkında Rajan, özellikle restoranlar gibi yüksek temaslı hizmetler ve ilgili istihdam üzerinde isteğe bağlı harcamaların virüs kontrol altına alınana kadar düşük kalacağını ifade etti. Ayrıca hükümetin sağladığı yardım tedbirlerinin, ortaya çıkan durum ışığında daha da önemli hale geldiğini ancak bunların “yetersiz” olduğunu ekledi.
Merkezi hükümetin yoksul hanelere bedava tahıllar dağıtmak gibi attığı adımların ve küçük ve orta ölçekli firmalara kredi vermek için bankalara verilen kredi garantilerinin, çöküşün düzensiz olduğu alanlar olduğunu belirtti.Hükümetin bugün daha fazlasını yapma konusundaki isteksizliğinin saçma göründüğünü çünkü gelecekteki olası bir teşvik için kaynakları korumak isteğinin başarısızlığa yol açacağını aktardı.
Rajan bu durumu, ekonomiyi bir hastaya benzeterek ilacın hastanın hasta yatağındayken ve hastalıkla savaşırken ihtiyaç duyduğu şey olduğunu söyleyerek açıkladı.
“Hindistan nihayet virüsü sınırladığında bir teşvik olasılığını savunan hükümet yetkilileri, o noktada daha küçülmüş ve yaralı bir ekonominin vereceği zararı hafife alıyorlar.” ifadeleriyle de düşüncesini açıkladı. “Rahatlama tedbirleri alınmazsa, ekonominin büyüme potansiyeli ciddi şekilde zarar görür” dedi.