Paratic Piyasalar Mobil Uygulama Icon
Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive
İNDİR

Eski Pekin Yetkilisi: ABD ile Çin Karşılıklı Anlayışı Geliştirdi

Çin Ticaret Bakanlığının eski bir yetkilisi, iki ülke arasında ticaret konusunda daha fazla karşılıklı anlayışın geliştiğini ifade etti. İşte detaylar;
Eski Pekin Yetkilisi: ABD ile Çin Karşılıklı Anlayışı Geliştirdi
Yorum

ABD ile Çin arasındaki ticaret gerginliğinin ardından başlayan müzakere sürecinde sona yaklaşıldığına dair beklentiler artmaya başladı.Çin Ticaret Bakanlığının eski yetkililerinden olan Jin Xu, ABD ve Çin arasında karşılıklı anlayışın geliştiğini ve ticaret konularında daha iyi fikir birliğine vardıklarını dile getirdi.

Jin Xu, son 9 ay içinde üç istişarede bulunulduğunu ve bu konuda daha fazla mutabakata vardıklarını ifade etti.

ABD-Çin Daha Fazla MutabakatJin, daha önce ABD, İngiltere ve Türkiye’ye de diplomat olmuştu. Şu anda Çin Uluslararası Ticaret Birliği’nin başkanı olan Jin, görüşmelerden olumlu bir sonuç alınacağını dile getirirken, Çin’in buna göre politika düzenlemesi yapacağını umduğundan da bahsetti.

Birkaç gün önce ABD ile Çin arasındaki müzakere çalışmalarında sona gelindiği yönünde iddialar ortaya atılmıştı. Dün ise Trump’ın ikinci dönem seçimlerini kazanabilmek ve Wall Street’i yeniden yükseltebilmek için Çin ile anlaşmaya karar verdiği söylenmişti.

CNBC’nin Pekin’deki sunucusu Martin Soong, iki ülkenin de daha fazla karşılıklı anlayışa sahip olmayı kabul ettiğini dile getirdi.

İki Ülke Anlaşma Konusunda Daha AnlayışlıBunun için iki ülkenin yararına olması adına iş insanlarının daha iyi ilişkiler kurmasının istendiğinden de bahsett. Çin’in dünyanın en büyük gelişmekte olan ülkesi ve ABD’nin dünyanın en gelişmiş ülkesi olduğuna dikkat çekti. Soong, eğer daha fazla fikir birliğine sahiplerse bundan dünyanın da yararlanacağını ifade etti.

Çin’in Ulusal Halk Kongresi’nde 5 – 15 Mart tarihleri arasında gerçekleşen iki haftalık uzun bir milletvekili toplantısında olduğu biliniyor.

Ulusal Halk Kongresi'nde Toplantı Devam EdiyorToplantının açılışında Başbakan Li Keqiang, Çin ekonomisinin 2019 yılında muhtemelen yavaşlayacağını ve resmi ekonomik büyüme hedefinin yüzde 6 ile 6,5 arasında olacağını açıkladı. Bu rakam, 2018’in büyüme rakamı olan yüzde 6,6 oranı ile karşılaştırılıyor ve ülke ekonomisinin bir miktar daha yavaşlayacağı beklentileri güçleniyor. 2018 yılında 1990 yılından bu yana görülen en yavaş büyümeyi gerçekleştirmişti.

Başbakan Li, ülkenin ABD ile yaptığı ve aylarca süren ticaret savaşının faaliyetlere zarar verdiğini de ifade etmişti. Pekin’in ekonomik küreselleşmeyi koruma taahhüdünü yineleyen Li, Çin’in ABD ticaret müzakerelerini teşvik ederken, diğer ticaret anlaşmalarına ilişkin müzakereleri ilerletme sözü verdiğini belirtti.

Eski Pekin yetkisi Jin Xu, Huawei konusuna da değindi ve adil bir şekilde çözüleceğini umduğundan bahsetti.

Huawei Davası Adil ÇözümJin, ABD hükümetinin müttefiklerini ekipmanlarının casusluk için kullanabileceği endişesi ile Huawei ekipmanlarının kullanılmasına karşı ikna etmeye çalıştığını söyledi. Huawei ise devlet kurumlarının ekipmanlarını satın almasını engelleyen yasanın anayasaya aykırı olduğunu savunarak ABD’ye karşı dava açtı.

Huawei Baş Finans Yetkilisi Meng Wanzhou, anayasa haklarını ihlal ettiği, tutuklandığı, göz altına alındığı ve arandığı iddiasıyla daha önce Kanada makamlarına da dava açmıştı. Jin, “Huawei davasının yasalara göre adil bir şekilde çözülebileceğini umuyoruz. Çünkü Çin, ABD hatta Kanada, yasalarımıza bağlı kalmalıyız ve umarız bu dava adil bir şekilde çözülebilir,” dedi.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Grafik Aklında yatırım fikri varsa harekete geç!
GCM Yatırım - Ödüllü ve Lisanslı Yatırım Kuruluşu
Sponsorlu