
Haftanın ilk gününe 5,38 lira civarından başlayan dolar kuru, piyasa beklentisinin altında gerçekleşen ve iyimser bir tablo çizen Şubat ayı enflasyon rakamları sonrasında 5,37’ye geriledi. Ancak uzmanların enflasyon rakamlarını değerlendirmeye ve erken faiz indirimi olasılıklarını göz önünde bulundurmaya başlamaları ile birlikte yönünü yeniden yukarı çevirerek 5,40’ın üzerine çıktı. Saat 11:30 sularında 5,4013 liraya kadar tırmanan dolar, saat 12:22 itibarıyla 5,3916 liradan işlem görüyor. Aynı dakikalarda Euro/TL ise 6,1191’de seyrediyor.
Cuma günü 5,40’ı test eden Dolar/TL, bu sabah açılışı 5,38’den yapıp, enflasyon sonrası yeniden yükseldi.Tüketici fiyat endeksi Şubat’ta %0,16 oranında artışla piyasa beklentisinin altında gerçekleşti. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak bu tabloda tanzim satışlarının etkisi olduğunu ve enflasyonda gerilemenin devam edeceğini söyledi.
Uzmanlar tanzim satışlarının TÜİK tarafındaki hesaplamalarda bir etkisi olmasa da, market ve pazar fiyatlarında düşüşe yol açtığını, bu durumun da gıda fiyatlarında genel olarak bir iyileşme sağlayacağını öngörüyor. Ekonomistler Ocak ayında %1,06 artış gösteren enflasyonun, yılın ilk yarısında yıllık %20 civarında seyredeceğini tahmin ediyordu. Ancak son veriler %19,67 ile bu beklentinin çok aşağısında gerçekleşti.
Piri Reis Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Erhan Aslanoğlu, enflasyonda genel olarak iki konuya değindi.Bu maddeleri çekirdek enflasyonun özel kapsamlı endekslerde aylık eksiye, yıllık bazda manşet enflasyon altına gitmesini, ikinci olarak ise üretici fiyat endeksinin aşağı tarafa doğru yönelmesi olarak sıraladı. ÜFE ve TÜFE arasındaki farkın kapanmasının enflasyonda aşağı yönlü bir eğilimin göstergesi olduğunu, fakat şu anki rakamların halen çok yüksek olduğunun altını çizdi. Gedik Yatırım analistlerinden Üzeyir Doğan enflasyon rakamlarının piyasaya etkisinin sınırlı olacağını söyledi.
Enflasyon sonrası gerileyen dolar bu ihtimallerin değerlendirilmeye başlanmasıyla birlikte yükselişe geçti. Gıda enflasyonunun halen yüksek olduğunu ve risk içerdiğini söyleyen Mert, tanzim satışlarının negatif enflasyon getirmesini beklediklerini fakat halen mevsimsel ortalamada artan bir gıda enflasyonu gördüklerini aktardı.
Yıllık gıda enflasyonunun %30’a, işlenmemiş gıda, taze meyve sebze grubunda %40’lara yakın artışların devam ettiğini belirten Mert, Mart ayında TÜFE’de %14 – 15 seviyelerini beklediklerini söyledi. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın Çarşamba günü faizlerde bir değişiklik yapmayacağını, enflasyonda düşüş trendine girilse de halen yukarı yönlü risklerin mevcut olduğunu dile getirdi.