
Dolar kurunun geri çekilmesini hızlandıran enflasyon düşüşünün ardından şimdi tüm dikkatler 12 Haziran’da faizde değişiklik yapmayan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) faiz indirimine çevrildi. 25 Temmuz’daki PPK toplantısı ile verilecek karar kapsamında TCMB yüksek ihtimalle faizleri indirecek.
TCMB, Haziran ayına ilişkin Fiyat Gelişmeleri Raporu’nu yayımlamış ve bu raporda TÜFE’deki yavaşlamanın temel sebebi olarak işlenmemiş gıdalara işaret etmişti. Dün açıklanan verilere bakıldığında Haziran ayının tüketici fiyatları 0,03 oranında artmış ve bu oran 1 yılın en düşük yükselişi olmuştu.
Yıllık bazda %18.71’den %15.72’ye gerileyen enflasyon rakamları, Merkez Bankası’nın Temmuz’da faiz indireceğine dair beklentileri kuvvetlendirdi.Bu görüşlere dair tüm kuşkular ise TCMB’nin PPK toplantısının ardından netlik kazanacak. Faiz kararını açıklayacak olan TCMB’nin bu ay faiz indirimine gideceği, yalnızca Türk ekonomistler tarafından değil pek çok yabancı kurum tarafından da öngörülüyor.
Bank Of Tokyo-Mitsubishi Kur Stratejisti Lee Hardman, dün açıklanan enflasyon rakamlarını değerlendirmiş ve bu rakamların TCMB’yi faiz indirimine yöneltebileceğini açıklamıştı. Bununla birlikte faiz indirimi için gerekli koşulların mevcut olduğunu belirtti.
“Enflasyon bu yıl kesin bir şekilde yavaşladı. Bu durum faizleri indirmek için TCMB’ye daha fazla alan yaratıyor. Politika faizi enflasyonun üzerinde kalıyor. Böylece indirim yapma olasılığı arttı.” diyen Hardman ile birlikte Standard Chartered Ekonomisti Carla Slim de Haziran enflasyon verilerinin TCMB’nin Temmuz’da gevşeme döngüsüne başlamasına zemin hazırladığını belirtti.
Slim, bu ay bankanın 100 baz puanlık indirim yapabileceğini öngördü. Piyasalardaki türbülansın, Mart ayındaki seçimlerin ve S400 teslimatı konusunun 200 baz puanlık indirimi de mümkün kılabileceğini açıkladı.Slim, TCMB’nin Temmuz’da meydana gelecek gevşeme döngüsü düşüncesinde yalnız değil. JP Morgan adlı şirket de 25 Temmuz’daki PPK toplantısıyla aynı döngünün başlayacağını öngörüyor ve Ekim ayındaki sert düşüşle enflasyonun %9.4’e ineceğini düşünüyor.
Middle East Ekonomisti Ziad Daoud de faiz indirim döngüsünün bu ay başlamasına zemin hazırlandığını düşünüyor. Yüksek reel faiz, zayıf ekonomik büyüme, TL’deki stabilizasyon ve seçim gündeminin sona ermesi gibi unsurları da buna sebep olarak görüyor.
Ayrıca Türkiye’de yaz aylarında enflasyonun gerileme eğilimine girecek olması ve S-400 gerginliğinin yaptırımlı ya da ekonomiye en az zararlı olacak şekilde yaptırım uygulanması gibi etkenler de uzmanları TCMB faiz indirimi beklentisine daha da yakınlaştırıyor.