
Eylül ayında yıllık bazda %9,26’lık artış ile tek haneye inen enflasyonda güncel rakamlar açıklandı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan verilere göre tüketici fiyatı endeksi Ekim ayında bir önceki aya kıyasla %2, bir önceki yılın aynı dönemine göre ise %8,55 oranında artış gösterdi.
Beklenti aylık %2,2, yıllık %8,5 civarında artış olması yönündeydi. 2018 yılının Aralık ayına kıyasla %10,59, on iki aylık ortalamalara göre ise %16,81 oranında artış kaydedildi.
Ekim’de %8,55’e gerileyen TÜFE’de aylık bazda en fazla artış gösteren grup %11,70 ile giyim ve ayakkabı oldu.Eylül ayının rakamları ile kıyaslandığında en fazla artış olan grubun başında giyim ve ayakkabı gelirken onu; %3,55 ile konut, %1,65 ile gıda ve alkolsüz içecekler, %1,43 ile haberleşme ve %1,17 ile ulaştırma izledi. Geçtiğimiz ay ana harcama grupları içerisinde düşüş gösteren tek grup %0,59 ile eğlence ve kültür oldu.
Yıllık bazda değişimlere baktığımızda en fazla artışın %43,60 ile alkollü içecekler ve tütün grubunda olduğunu görmekteyiz. Bu grubun hemen ardında %14,24 ile sağlık, %14,20 ile eğitim, %13,71 ile lokanta ve oteller, %13,43 ile çeşitli mal ve hizmetler bulundu. Bir önceki aya göre işlenmemiş gıda ürünleri alkollü içecekler tütün altın ve enerji hariç özel kapsamlı TÜFE’de %1,58 oranında artış oldu.
Bu alanda bir önceki yılın aynı dönemine göre %7,64, Aralık ayına göre %9,66, on iki aylık ortalamalara göre ise %16,09 oranında artış gözlendi. Tüketici fiyat endeksinde yer alan 418 maddeden 289 tanesinin ortalama fiyatında artış olurken 96 tanesinde düşüş gerçekleşti. 33 maddede ise fiyat değişimi olmadı.
Analistlerin genel olarak beklentisi de geçen ay olduğu gibi tek hanede gelmesiydi.Tera Yatırım Ekonomisti Enver Erkan baz etkisine bağlı olarak düşüşün devam edeceğini ve Ekim rakamlarının dip seviyede gerçekleşeceğini söylemişti. Kurum olarak ortak öngörülerinin aylık bazda %2,2, yıllık %8,7 artış olduğunu belirtmişti. Baz etkisi ortadan kalktıktan sonra enflasyonist etkilerin yeniden döneceğini dile getiren Erkan, bu nedenle yıl sonunda çift hane beklediklerini aktardı.
Tek hanede kalıcılık sağlanması için ekonomi politikalarının çok önemli olduğunu söyledi. Açıklanan rakamların ise Türk lirası üzerinde önemli bir etki yaratmayacağını ve kurun şu anki konumunda hareket etmeye devam edeceğini sözleri ekledi.
Piyasalar için en önemli verilerden biri olan enflasyon rakamlarının ardından, sırada Aralık ayında yapılacak Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu’nun toplantısı yer alacak. Yılın son toplantısında alınacak faiz kararı merakla izlenecek. Ancak ticaret savaşında sona gelinmesi ve olumlu ilerlemeler ile merkez bankalarının faiz indirimleri gibi gelişmelerin Türk lirası için destekleyici olduğu belirtiliyor.