
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Ocak ayı fiyat gelişmeleri raporunu yayımladı. Raporun özet metninde yıllık enflasyonun 0,31 puan artışla %12,15 seviyesine yükseldiği ve enerji dışındaki tüm alt gruplarda düşüş olduğu belirtildi.
Gıda fiyatlarının mevsime bağlı olarak yüksek bir artış gösterdiği ancak yıllık enflasyonun gerilediği kaydedildi. Temel mal ve hizmet gruplarında yıllık enflasyonun gerilediği, B ve C göstergelerinin yıllık enflasyonunun görece yatay seyrettiği aktarıldı.
Ocak ayında B endeksinin yıllık bazda 0,17 puan artışla %10,93’e, C endeksinin 0,07 puan artışla %9,88’e yükseldiği bildirildi.Tüketici enflasyonunda enerji grubunun aylık bazdaki katkısı 0,66, altının 0,06, hizmetin ise 0,05 puan artış gösterdi. Öte yandan gıda grubu 0,34, temel mal grubu 0,07, alkol ve tütün kategorisi ise 0,05 puanlık düşüş olarak etkiledi. Söz konusu dönemde KDV indirimlerinin etkisiyle mobilya ürünlerinin fiyatlarının gerilediği belirtildi.
Ocak ayında hizmet fiyatları %2 artarak grubun yıllık enflasyonu %12,20 kaydedildi. Söz konusu dönemde ulaştırma, haberleşme, kira gibi kalemlerde düşüş lokanta-otel grubunda artış gerçekleşti. Sağlık, bakım, onarım ve eğitim gibi harcamalarda fiyat artışı olurken kira grubundaki aylık değişim %1,14 artış şeklinde gerçekleşti. Temel mal grubu yıllık enflasyonu 0,13 puan artışla %7,35 oldu.
Enerji fiyatları 2020 yılının ilk ayında %1,11 oranında arttı.TCMB aylık raporunda, Ocak ayında enerji enflasyonundaki belirgin artışta baz etkisinin azalmasının etkili olduğu belirtildi. Söz konusu artışta şebeke suyu fiyatlarındaki %5,97 oranındaki artışın etkisi olduğu belirtildi. Petrol fiyatlarının küresel piyasada düşüş göstermesine rağmen döviz kurundaki gelişmelerle yurt içi fiyatlarının %0,55 oranında yükseldiği kaydedildi.
Bu gelişmeler doğrultusunda enerji grubunun yıllık enflasyonu düşük baz etkisiyle 6,16 puan artışla %17,14’e yükseldi. Gıda ve alkolsüz içeceklerde yıllık enflasyon 1,85 puan azalarak %9,04’e geriledi. Bu dönemde işlenmemiş gıda fiyatları mevsimsel etkilere bağlı olarak güçlü artış gösterdi.
Grubun yıllık enflasyonu ise %2,22 olarak kaydedildi. İşlenmiş gıda grubu aylık bazda %8 artış ile yıllık enflasyonunu %16,08’e yükseltti. Yurt içi üretici fiyatları geçtiğimiz ay %1,84 artarak yıllık %8,84 seviyesini kaydetti. Söz konusu dönemde petrol ve ana metal hariç imalat sanayi fiyatlarının ana eğiliminin yükseldiği açıklandı.