
Endonezya’da 17 Nisan’da yapılacak başkanlık seçimlerine çok az süre kamışken, uzmanların çıkacak sonucun finansal piyasalarla ilişkisi hakkındaki yorumları dikkat çekti. Güneydoğu Asya’nın en kalabalık ülkesi olan Endonezya’da 193 milyon seçmen, bir gün içerisinde gelecek başkanlarını belirlemek için oy kullanmaya hazırlanırken anketler olası senaryolara ilişkin fikir verdi.
Dünyanın en büyük tek günlük seçimleri olarak gösterilen oylamayla ilgili görüş bildiren Ben Bland, “Endonezya’nın seçim sürecinin ölçeği aynı anda beş ayrı seçimle akıllara durgunluk veriyor” dedi. Avustralyalı düşünce kuruluşu Lowy Institute direktörlerinden Ben Bland, yayınladığı raporda; “Endonezya’nın tersine dünyanın en büyük demokrasisi olan Hindistan, parlamento seçimlerini Nisan ve Mayıs aylarında 6 hafta sürecek bir oylama süreciyle yapıyor” ifadelerini kullandı.
ABD Sayım Bürosu’na göre 1.31 milyar nüfusla dünyanın en kalabalık ikinci ülkesi olan Hindistan, geçen Perşembe 39 gün sürecek seçimlerine başlamıştı.17 bin adaya yayılan 264.9 milyon nüfusuyla dördüncü en kalabalık ülke olan Endonezya ise seçimlerini 17 Nisan’da tek gün içinde yapacak. Bu arada Endonezyalı seçmenler, ofis sahiplerini belirlemek için beş oy kullanacak. Bunlar; başkan ve başkan yardımcısı, Endonezya’nın temsilciler meclisinin 575 üyesi, bölgesel temsilciler konseyi ya da senatonun 136 üyesi, il geneli yasama organlarında 2000’den fazla koltuk, ilçe ve belediye meclislerinde 18 bin civarında koltuk olacak. Anket sonuçlarına göre ise görevdeki Başkan Joko Widodo’nun rakibi Prabowo Subianto’ya karşı
yeniden zafer kazanması bekleniyor.
Risk danışmanlığı firması Control Risks’ten Endonezya için önde gelen analist Achmad Sukarsono, eşit ölçüde izlenmesi gereken olayın temsilciler meclisi için yarışma olduğunu aktardı. Sukarsono ayrıca meclisin Jokowi’nin başkanlığını destekleyen Endonezya Demokratik Mücadele Partisi (PDIP) liderliğindeki koalisyon tarafından domine edileceğini söyledi. Analist meclisteki koltukların, karmaşık bir formüle ve PDIP’in bir müttefiki etrafındaki yolsuzluk skandalına dayanarak muhalefet partisine parlamentodaki varlığını artıma fırsatı vererek bölüştürülebileceğini öngördü.
Sonuç olarak da gündemini harekete geçirmek için azalan yeteneğe sahip bir başka olacağını kaydetti. Diğer taraftan, 17 Nisan’da yapılacak oylama sona erdikten sonra izinli anketörlerin hızlı sonuçlar yayınlamasının beklendiği ama resmi sonuçların muhtemelen birkaç hafta sonra belli olacağı söylendi.
Fransız bankacılık devi Societe Generale’de gelişmekte olan piyasalar stratejisi başkanı Jason Daw ise Jokowi’nin ikinci dönemi kazanmasının finansal piyasalar için en uygun sonuç olacağı yönünde görüş bildirdi. “Yatırımcılar Jokowi’nin politikaları ve yönetim tarzı konusunda rahatlar. Prabowo’nun sürpriz galibiyeti yatırımcı hissiyatını sarsabilir” diyerek düşüncesini açıkladı. Yabancı yatırımcıların 2019’un ilk iki ayında Endonezya borsasına akın ettiği, bu yılın Ocak ve Şubat aylarında 10.47 trilyon rupi değerinde hisse aldıkları hatırlatıldı.
Neticede Jokowi, 2014’te göre geldikten sonra ülke çapında altyapıyı iyileştirme ve Endonezya’nın büyümesini yükseltmeyi vadeden ekonomik reformları öncelikleri arasına yerleştirmişti. Ancak pek çok analist mevcut başkan seçimi kazandığı takdirde, yatırımcıların sert reformları umut eden yatırımcıların hayal kırıklığına uğrayabileceği yönünde uyarı yapıyordu. Nitekim Jokowi, ilk döneminde yüzde 7’lik kendi büyüme hedefinin gerisinde kalmıştı ve bu hedef zorlu dış ortam nedeniyle yine ulaşılması zor kalacaktı.