
Endonezya’nın sürpriz faiz indirimi Asya’daki artan para politikasında gevşeme dalgasının son işareti olurken analistler bölgedeki merkez bankalarının büyümenin durma tehlikesiyle karşı karşıya kalması nedeniyle para politikalarını daha da kolaylaştırmaları gerektiğini söyledi.
Uzmanların yorumları, Endonezya Merkez Bankası’nın iki ay içinde ikinci kez faiz düşürmesi üzerine geldi ki hamle Reuters anketindeki ekonomistlerin beklentilerinin aksi yöndeydi. Bugün görüş bildiren Endonezya Merkez Bankası Başkanı Perry Warjiyo, bu kez faiz oranlarını düşürecek alan olduğunu çünkü yıl için enflasyonun yüzde 2.5 ila yüzde 4.5 hedef aralığında kalmasının beklendiğini bildirdi.
Perry Warjiyo, bunun ABD ile Çin arasında sürmekte olan tarife savaşının küresel ekonomik aktiviteyi frenlediği bir zamanda Endonezya’nın büyüme hızını korumasına yardım edeceğini savundu.Sonuçta daha düşük bir faiz oranı ortamı genellikle işletmeleri ve tüketicileri daha fazla harcama yapmaya teşvik ediyordu ki bu da ekonomiyi artırırken enflasyonun yükselmesine katkı sağlayabilirdi.
Çok fazla ve çok hızlı yükselen fiyatlar ekonomiye zararlıyken bu nedenle merkez bankaları enflasyonu kontrol altında tutabilmek için para politikalarını ayarlıyordu. Endonezya Merkez Bankası Başkanı Warjiyo da bilinen gerçeklere işaret ederek; “Faiz indirimi, büyüme ivmemizi desteklemek ve küresel ekonomik görünümde aşağı yönlü riskler olasılığından önce davranmak için baraj bir hareket” dedi.
Kaldı ki ekonomistlere göre BI’nın düşürdüğü faiz oranı, Asya’daki para politikası gevşemesinin son örneği olmayacak.Uzmanlara göre bu yıl oranları düşüren Hindistan, Malezya, Filipinler, Tayland ve Güney Kore‘deki merkez bankaları, ileride daha fazla kolaylaştırmaya gidebilir.
Singapur gibi faiz oranlarını düşürmeyen diğer ülkeler de bunu takip edebilir. Ayrıca Asya ekonomileri Çin ithalatına ve ihracatına yakından bağlantılı oldukları için Washington ve Pekin arasındaki gerilimlere karşı özellikle savunmasız kalacaklar. Moody’s Analytics ekonomisti Steve Cochrane de bugün; “Birileri Asya’nın Çin ticaretine daha doğrudan maruz kaldığını hatırlamak zorunda, yani riskler burada gerçekten çok büyük” dedi.
Ne var ki Avustralyalı ANZ Bank analizine göre şu ana kadarki oran indirimleri dalgası genel mali koşullarına hafifletilmesinde yalnızca mütevazı bir etki ile sonuçlandı. Bankanın analistleri, etkinin büyümeyi desteklemeye yetmeyebileceğini öne sürdü ve şu açıklamayı yaptı: “Bu dış ortama cevap verirlerken Asya merkez bankalarının finansal koşullardaki sıkılaştırmayı dengelemek amacıyla daha fazla para politikasına ihtiyaç duyduklarını gösteriyor.”