
Hükümetin aldığı kısıtlamalar sayesinde coronavirüs vakaları kayda değer ölçüde azalsa da rahat bir nefes almak için çok erken. Hala günlük can kayıpları 100’ün üzerinde seyrediyor. Restoranların ve cafelerin kapalı olması özellikle küçük işletmeleri ciddi bir mali darboğaza soktu.
Ancak kısıtlamaların yakın dönemde kalkacağına dair olasılıklar ve ekonomide reform beklentileriyle, ekonomiye güvende toparlanma oldu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan verilere göre ekonomik güven endeksi Ocak ayında %1,6 oranında iyileşme göstererek, 96,2 değerini aldı.
Söz konusu iyileşmenin tüketici ve hizmet sektörü güven endekslerindeki artışlardan kaynaklandığı bildirildi.
Ekonomik güven endeksi Aralık ayında 94,7 değerinde gelmişti. Ocak ayında hizmet sektörü güven endeksi %2,9 oranında artarak 101,9 değerine ulaştı. Tüketici güvenindeki artış da endeksi yukarı yönde etkiledi. Öte yandan inşaat, reel kesim ve perakende ticaret sektörü endekslerinde düşüş oldu.
Söz konusu dönemde inşaat sektörü güven endeksi %5,2 azalarak 84,2’ye, perakende ticaret sektörü güven endeksi %0,1 oranında azalarak 108,5’e, reel esim (imalat sanayi) güven endeksi %1,3 oranında azalarak 109,0’a geriledi.
Reel kesim güven endeksi hesaplamasında, anket katılımlarının %50,1’i faaliyetlerini kısıtlayan herhangi bir faktör olmadığını bildirdi.
%18,1’i talep yetersizliğinin kendilerini olumsuz etkilediğini belirtirken, mali imkansızlıklar, işgücü ve hammadde yetersizliği de imalat sanayi firmalarını etkileyen olumsuz faktörler oldu. Firmaların %16,7’si içinde bulunduğu sanayi kolunda genel durumun bir önceki aya kıyasla daha iyi olduğunu söyledi.
Tüketici güven endeksi Ocak’ta %4 artarak 80,1’den 83,3’e yükseldi.
Ekonomik güven endeksi, tüketici ve üreticilerin genel ekonomik duruma ilişkin beklenti ve değerlendirmelerini özetliyor. Alt sektörler bazında tüketici güveninde Aralık dönemiyle karşılaştırıldığında iyileşme oldu. Gelecek bir yıllık dönemde hanenin maddi durum beklenti endeksi %6,3 oranında artış göstererek 83,8’e çıktı.