
Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) Ekim ayına ait açlık ve yoksulluk sınırı rakamlarını açıkladı. Dört kişilik bir ailenin açlık sınırı 2.324 TL olan asgari ücretin üstünde seyretmeye devam ederken yoksulluk sınırı 8 bin lirayı aştı.
Yapılan açıklamada koronavirüs salgınının işsizliği artırdığı, enflasyonu yükselttiği belirtilirken bunların hane gelirinde düşüş yarattığı aktarıldı. Bu durumun ise gelir kaybı ve iş güvencesi sorunlarını artırarak, geçim koşullarını giderek ağırlaştırdığı ifade edildi.
Ekim ayında bekar bir çalışanın yaşama maliyeti 3.035 lira oldu.
Söz konusu dönemde açlık sınırı 2.482, yoksulluk sınırı 8.085 TL’ye yükseldi. Bu rakamlar Eylül ayında 2.447 ve 7.973 TL olarak gerçekleşmişti. Ekim ayında dört kişilik bir ailenin mutfak için ayırdığı harcama tutarı geçen yılın sonuna kıyasla 320 TL arttı. Temel ihtiyaçlar için yapılan toplam harcamada ise 1041 TL artış gerçekleşti.
Yetişkin bir erkeğin gıda içi yapması gereken minimum harcama tutarı 686,02 TL, yetişkin bir kadının 568,53 TL, 15-19 yaş arası bir çocuğun 735,11 TL, 4-6 arası çocuğun 492,62 TL oldu.
Pandemi süresince iş ve gelir kaybına bağlı olumsuzlukların daha da artış gösterdiği söylenen aylık raporda, milyonlarca işçinin kısa çalışma ödeneğinden faydalanmak zorunda kaldığı aktarıldı. İşverenin, çalışanın talebi olmadan ücretsiz izne yolladığı ve günlük sadece 39 TL nakdi destek verildiği hatırlatıldı.
Ücretsiz ine çıkarılanlara ödenen aylık nakdi destek miktarı 1.168 TL seviyesinde. 33 yıldır çalışanların geçim koşullarını araştırarak raporlandıran Türk-İş, çalışanların adil ve yeterli bir ücrete, sağlıklı çalışma koşullarına sahip olmalarının en temel hakları olduğunu hatırlattı.
Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin gıda için yapması gereken harcama, Eylül ayına kıyasla %1,41 daha yükseldi.
Mutfak enflasyonu 2020’nin başından bu zamana kadar %14,78, geçen yılın aynı dönemine kıyasla %20,59, on iki aylık ortalamalara göre ise %14,54 oranında artış gösterdi. Ekim ayında genel olarak süt ve yoğurt fiyatlarında değişiklik olmazken peynir fiyatları promosyonlu satışların etkisiyle fiyatlar değişkenlik gösterdi.
Kuşbaşı ve tavuk eti, kuru fasulye, mercimek, nohut ve barbunya gibi ürünlerde fiyatlar aynı kaldı. Kıyma et, ciğer, böbrek, sakatat, yumurta fiyatlarında artış olurken, balık grubu mevsime bağlı olarak hafif geriledi. Av yasağının kalkması tezgahlarda balık çeşitliliğinin artmasını, bu da fiyatların düşmesini sağladı.
Eylül ayında yaş sebze ve meyvenin ortalama kilogram fiyatı 6,57 liraydı. Bu ay 6,82 TL’ye yükseldi. Geçen ay 5,94 TL olan ortalama sebzenin kilosu Ekim’de 6,48’e yükselirken, 7,59 TL olan meyve fiyatları 7,45 TL’ye geriledi. Bulgur, ekmek, un, makarn,a pirinç ve irmik gibi ürünlerin yer aldığı grupta fiyatlar bir önceki aya göre aynı kaldı.