
Pazartesi günü piyasalara damgasını vuran en önemli ekonomik veri enflasyon rakamları oldu. Enflasyon Ekim ayında %8,55’e gerileyerek yılın en düşük seviyesini kaydetti. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak enflasyonla mücadelede atılan adımların karşılığını alındığını söyleyerek, yıl sonunda hedeflenen rakama ulaşılacağını bildirdi.
Öte yandan bazı ekonomistler şu an tek haneye inan enflasyonun rehavet yaratmaması gerektiğini, asıl zorlu sürecin bundan sonra başladığını belirtti. Önemli olanın tek haneye inmek değil, burada kalıcılık sağlanması olduğunu belirten ekonomistler Türkiye’nin kırılgan noktalarının devam ettiğine değindi.
Bu yorumların yapıldığı ortamda Dünya Bankası Türkiye hakkındaki raporunu açıkladı. Türkiye’de ekonomik koşullardaki zorluğun devam ettiğini bildiren banka 2019 yılı için büyüme rakamlarını sabit tuttu.
Dünya Bankası Türkiye ekonomisinin toparlanmaya başladığını fakat zorlukların sürdüğünü bildirdi.Türkiye Ekonomi İzleme (TEM) çerçevesinde yapılan açıklamada ekonomik toparlanmanın hızının yatırımcı güveninin yeniden sağlanmasına ve sürdürülebilirlik konusundaki belirsizliğin azalmasına bağlı olduğu söylendi.
Zorlu bir ekonomik süreci geride bırakan Türkiye’nin cari işlemler dengesinde iyileşme olduğu, dış borcunun azaldığı ve küresel para parasal genişlemenin dış risklerin azalmasına yardımcı olduğu kaydedildi.
Ülke ekonomisinde toparlanma olmasına karşın işsizliğin arttığı, yatırımların azaldığı ve fiyatların yüksek kaldığı belirtilirken söz konusu faktörlerin tüketiciyi olumsuz etkilediği ifade edildi.
İçinde bulunulan koşullar doğrultusunda Türkiye’nin gayri safi yurt içi hasılasında 2019 yılında bir değişiklik olmayacağı öngörüldü.Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü Auguste Kouame, ekonomide zorlu sürecin yaşandığı ortamda en çok yoksul hanehalkının etkilendiğini söyledi. Uzun süreli işsizliğin de en çok bu kesimi etkilediğini vurguladı.
Düşük gelirli işçilerin tarım ve inşaat gibi alanlarda çalıştığını belirtti. Dünya Bankası bu yıl Türkiye’nin GSYİH’sinde herhangi bir değişiklik olmasını beklenmiyor. 2020’de %3, 2021’de ise %4 oranında büyüme öngörüyor. Piyasa baskılarının azaltılması için dış tamponların güçlendirilmesi gerektiğini de vurgulandı.
Birçok ekonomistten de benzer yorumlar gelirken, en büyük sorunumuzun dış finansman açığı ve ödemeler dengesi olduğu belirtiliyor. Enflasyonda her ne kadar kayda değer oranda düşüş olsa da bunun baz etkisine bağlı olarak oluştuğu ve gelecek yıl yeniden çift haneye çıkacağı konuşuluyor.